Notícies

13 de març de 2014 - Notes de Premsa

L'estratègia multidisciplinària en l'abordatge de l'hepatitis C aconsegueix una adherència al tractament del 94,6 %, i disminueix el cost en un 18%

L'estratègia multidisciplinària en l'abordatge de l'hepatitis C aconsegueix una adherència al tractament del 94,6 %, i disminueix el cost en un 18%

La revista europea més important en l'àmbit de l'hepatologia, Journal of Hepathology, ha publicat el treball d'un equip d'experts de l'Hospital del Mar

Hepatòlegs de l'Hospital del Mar han desenvolupat un Programa de Suport Multidisciplinar adreçat a pacients amb hepatitis C crònica que ha aconseguit augmentar en un 16% l'adherència al tractament i, en conseqüència, la seva eficàcia. Aquests resultats han estat publicats a la prestigiosa revista Journal of Hepathology, ja que es tracta del primer estudi que ha avaluat l'eficàcia i l'eficiència d'un Programa de Suport Multidisciplinari en pacients amb aquesta patologia.

El Programa de Suport Multidisciplinar desenvolupat a l'Hospital del Mar va incloure dos hepatòlegs, dues infermeres, un farmacèutic, un psicòleg, un psiquiatre i suport administratiu. Les infermeres i els hepatòlegs van proporcionar informació als pacients sobre l'epidemiologia de l'Hepatitis C, la seva evolució, diagnòstic i seguiment, i sobre el tractament antiviral. El farmacèutic va reforçar les instruccions dels medicaments i promoure l'adherència al tractament, i la inclusió d'un psicòleg i un psiquiatre van permetre la detecció precoç i el tractament eficaç dels trastorns psiquiàtrics associats. 

"Lamentablement, les característiques del tractament i les comorbiditats psiquiàtriques són comuns en pacients amb hepatitis C i això condiciona la seva adherència a aquest, el seu resultat i l'evolució de la malaltia. Per això és important desenvolupar programes específics que evitin aquests condicionants a l'efectivitat del tractament", explica Ricard Solà, responsable de l'àrea d'Hepatologia de l' Hospital del Mar i líder d'aquest projecte.

La informació aportada als pacients sobre la importància del bon compliment del tractament, així com la vigilància estricta de l'equip de suport multidisciplinari durant el procés han estat els factors claus per a l' èxit del programa. A més, s'ha comprovat que la utilització del Programa de Suport Multidisciplinar ha estat eficient també econòmicament, a nivell de cost-eficàcia. Els pacients amb genotip 1 inclosos en el programa van aconseguir la curació en el 62,5 % dels casos, un 14,5 % més que els tractats de forma convencional. El cost per pacient va ser de 13.319 euros en el grup multidisciplinari i de 16.184 euros en el grup control. A més el grup de suport multidisciplinari va aconseguir un augment significatiu dels anys de vida ajustats per qualitat (AVAQ ) de 16,3 AVAC respecte a 15,8 AVAQ en els controls. 

"Els resultats demostren que l'aplicació d'un programa d'aquest tipus pot ajudar a individualitzar el tractament, millorar el maneig dels efectes secundaris així com la identificació dels factors de risc. A més, creiem que els bons resultats obtinguts avalen el cost- efectivitat i en definitiva, la utilitat d'un Programa de Suport Multidisciplinar també en altres patologies amb característiques semblants" conclou el Dr.Solà.

La infecció per hepatitis C afecta aproximadament entre 130 i 210 milions de persones a tot el món i s'estima que en un 85 % dels casos , la infecció es cronifica i pot atacar el fetge, derivant en cirrosi i càncer de fetge. L'hepatitis C es tracta durant sis o dotze mesos, encara que el seu resultat depèn del genotip del virus C, de la predisposició genètica de l'individu, de l'estadi de fibrosi del fetge i de l'adherència al tractament del pacient.

Article de referència

"A multidisciplinary support programme increases the efficiency of pegylated interferó alfa-2a and ribavirina in hepatitis C " José Antonio Carrión, Elena Gonzalez-Colominas, Montserrat García-Retortillo, Núria Cañete, Isabel Cirera, Susanna Coll, Maria Dolors Giménez, Carmen Márquez, Victòria Martin- Escudero, Pere Castellví, Ricard Navinés, Joan Ramon Castaño, Josep Anton Galeres, Esther Salas, Felip Bory, Rocío Martín- Santos, Ricard Solà. Journal of Hepathology. DOI : 10.1016/j.jhep.2013.06.019

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat