Notícies

21 de novembre de 2013 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar és referent en intervencions laparoscòpiques de pàncrees i fetge

L’Hospital del Mar és referent en intervencions laparoscòpiques de pàncrees i fetge

II Curs de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica Laparoscòpica. Sessions conduïdes a través de casos de cirurgia en temps real

Els propers 21 i 22 de novembre es realitzarà a l’Hospital del Mar la segona edició del Curs de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica Laparoscòpica, dirigit pel Dr. Ignasi Poves, cirurgià de la Unitat de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica de l’Hospital del Mar.

L’abordatge laparoscòpic d’intervencions complexes, a l’Hospital del Mar, és una realitat que ha situat els cirurgians d’aquest centre entre els més experts a escala mundial. L’hospital és pioner en aquesta tècnica des de l’any 2006 i és un dels pocs a l’Estat espanyol que utilitza la laparoscòpia com a tècnica habitual en la cirurgia de pàncrees i fetge, que és de primera elecció davant la cirurgia “oberta”. Aquest tipus de cirurgia ha demostrat que disminueix l’hemorràgia intraoperatòria fent que sigui pràcticament nul•la i que millora els resultats respecte a la cirurgia oberta. En menys de 5 anys s’ha passat de fer cirurgies laparoscòpiques en casos molt escollits a esdevenir un dels centres nacionals que més experiència acumula en aquest abordatge quirúrgic en cirurgia de fetge i pàncrees. Per això l’equip de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica de l’Hospital del Mar, encapçalat pel Dr. Ignasi Poves, expert en cirurgia laparoscòpica i director del curs, i el Dr. Luís Grande, cap de Servei de Cirurgia, ja és referència a tot el món. Tal i com ens comenta el Dr. Poves, “continuem sent l'únic centre estatal que ofereix com a primera opció la duodenopancreatectomia per via laparoscòpica”, i afegeix: “aquest abordatge quirúrgic permet fins i tot fer simultàniament intervencions en diverses vísceres –per exemple fetge i ronyó, o pàncrees i ronyó, o fetge i còlon– i evitar al malalt grans cicatrius i, en conseqüència, postoperatoris més llargs. També permet plantejar cirurgies en pacients cada vegada més complexos, més delicats o de més edat, ja que la recuperació postquirúrgica és més ràpida”.

L’àmplia i contrastada experiència d’aquest centre el posiciona com a referent per a la formació de cirurgians en l’ús d’aquesta tècnica. En definitiva, el II Curs de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica Laparoscòpica respon a una necessitat de perfeccionament dels cirurgians i no fa res més que donar resposta a una demanda creixent d’aquests professionals per apropar-se a la tècnica, com indiquen el centenar de participants de moltes procedències diferents, i per fer-ho de la mà dels especialistes de l’Hospital del Mar, d’experiència reconeguda. Aquests experts conduiran el curs a través de casos clínics intervinguts. El curs està dirigit a cirurgians amb interès en la cirurgia hepato-bilio-pancreàtica i que desitgin iniciar-se o perfeccionar l’ús de l’abordatge laparoscòpic en aquest àmbit de la cirurgia.

La tècnica laparoscòpica ja és cirurgia de rutina

Les intervencions de fetge i pàncrees sempre han suposat un gran repte per als cirurgians. Aquestes intervencions es consideren de les més complexes en el món de la cirurgia digestiva, tant per la localització de l’òrgan com per les característiques pròpies de les malalties. Són cirurgies que requereixen habitualment grans incisions, gran manipulació de vísceres de la cavitat abdominal per accedir a l’òrgan sobre el qual cal intervenir i, a més, una dificultat afegida a causa del risc d’hemorràgia intraoperatòria, sobretot en el cas del fetge. Per aquest motiu, malgrat la dificultat tècnica, realitzar una intervenció hepàtica oberta o per laparoscòpia canvia radicalment l’escenari. “Fer aquestes intervencions per via laparoscòpica implica una recuperació millor i més ràpida, menys complicacions generals, menys dolor postoperatori, menys dies d’ingrés i, estèticament, cicatrius molt més petites. Queda clar que tot són avantatges si es compara amb una cirurgia oberta, però cal experiència i disposar d’una tècnica refinada”, explica el Dr. Povés.

Així ho van entendre els cirurgians de l’Hospital del Mar i han treballat perquè la laparoscòpia sigui l’abordatge d’elecció per a aquestes cirurgies en aquest centre. Actualment, a l’Hospital del Mar, “el 90% de les cirurgies per tumoracions de cos i cua de pàncrees es fan per via laparoscòpica i el 65% de les cirurgies hepàtiques també”, concreta el Dr. Poves. Fruit de la voluntat de transmetre aquesta experiència, els propers dies 21 i 22 de novembre tindrà lloc el II Curs de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica Laparoscòpica.

Una spin-off del Parc de Salut Mar comercialitza un bisturí que evita el sagnat hepàtic

Cirurgians de l’Hospital del Mar van patentar l’any 2009 el Coolinside, un bisturí per a les reseccions hepàtiques en cirurgies obertes que evita les hemorràgies i, després de l’aprovació de l’Agència Espanyola del Medicament i d’un ampli estudi fet gràcies a un Fons d’Investigació Sanitària (FIS), ha nascut una spin-off que comercialitza aquest bisturí i concentra tot el coneixement i el posa a l’abast d’altres centres i cirurgians. A l’experiència dels especialistes de l’Hospital del Mar s’hi afegeix l’ús d’aquest instrument quirúrgic innovador, que redueix dràsticament les hemorràgies d’aquest tipus de cirurgia i escurça els dies d’ingrés, el temps de la intervenció i redueix costos.

Aquesta eina assistida per radiofreqüència ja està a l’abast d’hospitals i metges, ja que després de l’assaig clínic en fase I que ja ha finalitzat, de l’assaig en fases II i III que està a punt de finalitzar i constata i consolida els resultats anteriors, i d’obtenir la patent nacional i internacional, ja s’està comercialitzant.

A banda del Coolinside per a les reseccions hepàtiques en cirurgies obertes, aquest mateix equip ha desenvolupat el mateix instrument per a ús laparoscòpic, assolint almenys el mateix grau de control de l’hemorràgia que en cirurgia oberta. Tot això i més s’explicarà en el II Curs de Cirurgia Hepato-Bilio-Pancreàtica Laparoscòpica. “Si fins ara aquesta eina ha demostrat tants avantatges en cirurgia oberta, quan els sumem als avantatges propis de la laparoscòpia, possiblement ens trobarem davant d’una nova etapa de la cirurgia hepàtica”, explica el Dr. Fernando Burdío, investigador principal de l’estudi i artífex de Coolinside. I així també ho constata el Dr. Luís Grande, cap de Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu, que afegeix “aquesta i altres recerques, així com l’expertesa dels nostres cirurgians, ens permet innovar i anar sempre una mica més lluny en les nostres possibilitats, sempre en benefici del pacient”.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat