No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegador



500 Obemars. 500 noves vides sense obesitat.


L’any 2004 va iniciar-se el programa de Cirurgia Bariàtrica i metabòlica de l’Hospital del Mar, liderat pels Serveis d’Endocrinologia i Cirurgia General, per atendre una malaltia greu que, en aquells moments, gairebé no es considerava res més que un problema estètic i amb una tècnica que es trobava en un moment delicat, perquè havia registrat complicacions importants en alguns centres. Dotze anys després i amb 515 persones que han passat per la unitat, es va celebrar una emotiva Jornada i trobada de celebració i agraïment per l’esforç mutu realitzat. Aquest moment ens dóna peu a revisar la feina feta, allò que hem après sobre l’obesitat i per a encarar nous reptes de futur
.



Nadal als Centres del Parc de Salut MAR (PSMAR).

Tots els centres del PSMAR celebren les festes nadalenques ambientant espais i oferint activitats que ressalten el tracte i la proximitat humana als malalts ingressats. Arbres decorats amb manualitats de pacients, petites parades, visites especials i regals per a tornar la màgia a uns dies molt especials als hospitals.

A l’Hospital del Mar, els Reis Mags vindran a portar els seus presents a tots els pacients del centre. Durant aquestes dates, els infants de la unitat de Pediatria també rebran la visita dels jugadors de l'històric Club Esportiu Júpiter, tal com
van rebre la del Barcelona Enginyers Rugby. A l’Esperança, s'organitzen activitats solidàries amb els pacients del servei de Rehabilitació. Al Fòrum, cantades de nadales, contes d’hivern i música per a un programa d’animació estimulativa i emocional. I a l'Emili Mira, els protagonistes han estat els treballs fets a mà per les persones ateses al centre, que també van realitzar la decoració de l'arbre de Nadal de l'Hospital del Mar, i una paradeta dels treballs fets per l’Associació Salut Mental Barcelonès Nord.

albanell

Tres Premis “Mejores Ideas de Diario Médico” per a l’Hospital del Mar i l’IMIM.

noti01

A la 15ena edició d’aquests premis, esdeveniment que premia les millors iniciatives en salut de tot l’Estat, s’han rebut tres guardons en la categoria de Recerca i Farmacologia.

Els treballs guardonats han estat un assaig clínic que demostra que un compost present en el te verd pot millorar les capacitats intel·lectuals de les persones amb síndrome de Down, liderat per l’IMIM i el CRG; un nou implant per a la regeneració del cartílag articular amb característiques molt similars a les del teixit natural que millora l'artrosi, projecte conjunt de l’Hospital del Mar amb la Universitat Politècnica de València; i un biomarcador per a mesurar el risc de càncer en no fumadors, un estudi de l’IMIM en col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO).


Els professionals del PSMAR especialistes en ictus, a La Marató de TV3.

DretsDeures

La Marató 2016 de TV3, dedicada a l’ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, va comptar amb la participació del neuròleg de l’Hospital del Mar i investigador de l’IMIM, el Dr. Jordi Jiménez-Conde i de la cap de Secció del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital de l’Esperança i investigadora de l’IMIM, la Dra. Esther Duarte.

L’Hospital del Mar és un dels centres capdavanters en l’atenció a l’ictus, tal com mostren les dades de la Central de Resultats 2015 de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. És l’únic centre de tot el Sistema Català de Salut amb una taxa de mortalitat significativament inferior a l’esperada un mes després de patir un ictus i amb el millor temps entre l’arribada del malalt al centre de referència i l’inici del tractament trombolític. Els projectes de recerca que es realitzen estudien la relació entre l’edat biològica i la cronològica i el desenvolupament de l’ictus; quan és raonable fer una intervenció de revascularització de caròtida; també sobre la importància dels hàbits saludables i de l’entrenament respiratori i expiratori per a reduir complicacions. A més, és un dels tres únics centres espanyols participants en el major estudi d’associació genòmica de l’ictus isquèmic, que analitza 38.000 pacients.


Menys estigma per als malalts amb trastorn mental sever i les seves famílies.

L’Hospital del Mar disposa de la primera Unitat d’hospitalització domiciliària (HADMar Psiquiatria) de Catalunya, que ha complert amb èxit el seu primer any de funcionament.

Un centenar de pacients han estat tractats durant aquest temps a la Unitat, que busca trobar alternatives a l’hospitalització convencional amb un dispositiu assistencial que atén a domicili a pacients amb trastorn mental sever, descompensats o en vies de descompensació, amb un programa intensiu i protocol·litzat. Amb l’HADMar s’ha aconseguit escurçar el temps d’ingrés i posar en marxa protocols per a reduir el nombre d’ingressos des del servei d’urgències de l’Hospital del Mar i dels Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA), ja que actualment un 30% dels pacients ingressen. La HADMar millora la continuïtat assistencial entre la xarxa hospitalària i comunitària i minimitza l’impacte de l’estigma en l’atenció del pacient, tal com explica Luis Miguel Martín, responsable d’atenció Comunitària i Programes especials de l’INAD.


“La memòria i el record de la gent gran” de l’IES Bonanova, seleccionat per als ajuts de la Fundació Jaume Bofill.

Aquest projecte d’Aprenentatge i Servei (APS), que es durà a terme amb gent gran del barri de la Barceloneta, ha estat escollit com un dels projectes que rebrà suport econòmic per a la seva realització.

La metodologia Aprenentatge i Servei és una proposta educativa que impulsa l’IES Bonanova i que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat on els participants aprenen mentre treballen en necessitats reals de l’entorn. Aquest projecte l’implementaran durant aquest curs acadèmic els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Mig de Tècnics d’Atenció a Persones en Situació de Dependència en els Habitatges amb Serveis per a la Gent Gran de la Barceloneta.

noti3

El Servei de Nefrologia, guardonat amb el Premi 2017 al millor article sobre trasplantament.

L’article “Survival Benefit from kidney transplantation using kidneys from deceased donors aged >75 years: a time-dependent analysis” ha estat guardonat per la Fundació Catalana de Transplantament i la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

El treball, signat en primer lloc per la Dra. María José Pérez Sáez, nefròloga de l’Hospital del Mar i investigadora de l’IMIM i realitzat conjuntament amb el Registre de Malalts Renals de Catalunya, posa de manifest que els pacients amb un ronyó d’un donant de més de 75 anys redueix la mortalitat en un 60% envers els qui continuen en diàlisi en llista d’espera de trasplantament. El benefici en supervivència amb ronyons procedents de donants d’edat avançada no havia estat analitzat prèviament. La Dra. Pérez realitzarà en el proper any una estada al Laboratori de recerca bàsica en immunologia del trasplantament dirigit per Leonardo Riella a la Harvard University.


L’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, tercer centre espanyol en taxa d’èxit en l’obtenció d’ajudes a Projectes d’Investigació en Salut.

La consecució d’aquestes ajudes és un bon símptoma de la salut de la recerca a la nostra institució i de l’aposta per la innovació.

L’IMIM ha aconseguit 24 ajuts en aquesta Convocatòria, que formen part de la Acción Estratégica en Salud 2016 (AES2016) de l’Institut Carlos III. Cal destacar els bons resultats de l’IMIM amb la concessió d'1 projecte en Desenvolupament de Tecnologies en Salut, 3 Ajuts predoctorals (PFIS), el finançament de 2 nous investigadors amb l’ajut Miquel Servet, 1 ajut Rio Hortega i una Intensificació, a més de 5 borses de viatges per promoure la mobilitat de professionals sanitaris i investigadors.

noti3

El Dr. Víctor Curull i la Dra. Carme Ollé, guardonats amb prestigiosos reconeixements a les seves trajectòries professionals.

Els dos professionals han rebut el Premi a l’Excel·lència del Col·legi de Metges de Barcelona i la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya, respectivament.

El Premi a l'Excel·lència del Dr. Víctor Curull, cap de secció de Pneumologia de l’Hospital del Mar, és un reconeixement públic per a professionals amb un comportament exemplar en el terreny de l’assistència, l’educació mèdica, la recerca o la bioètica, i és atorgat per un jurat constituït per metges i metgesses de reconegut prestigi. Per a la Dra. Carme Ollé, metgessa del Servei de Ginecologia de l’Hospital del Mar i del PASSIR-Ciutat Vella, la medalla Josep Trueta reconeix el seu paper pioner en la defensa dels drets en salut sexual i reproductiva de les dones, amb una cura i suport especial en els casos de situacions vulnerables.


L’Hospital del Mar, nou Centre de Referència Europeu per al tractament de l’Epilèpsia.

L’European Reference Networks (ERN), impulsada per la Unió Europea, ha emès aquesta acreditació dins d’un projecte d’abast europeu per unir esforços dels millors especialistes per a fer front a l’atenció mèdica altament especialitzada d’aquesta malaltia. Només altres dos centres a l’estat espanyol han rebut aquest nomenament.

Aquesta acreditació permetrà a l’Hospital del Mar i a la Unitat seguir treballant per oferir als pacients una atenció altament especialitzada i ser capdavanters en la formació i la recerca traslacional en aquest camp. Els pacients podran obtenir l'avaluació i opinió dels millors especialistes del continent. És una acreditació directa de la Comissió Europea que reconeix a tot el centre hospitalari com a centre d’excel·lència perquè considera que tots els serveis estan implicats en l’atenció a l’epilèpsia, tal com explica el Dr. Rodrigo Rocamora, coordinador de la unitat. Per formar part d’aquesta xarxa europea cal demostrar la idoneïtat de les instal·lacions (recentment s'ha doblat la capacitat d'atenció i s'ha incorporat nova tecnologia), disposar de recursos humans, tècnics i estructurals, i oferir un nivell en l'assistència, la recerca i la formació que correspongui als criteris de qualitat més elevats i a les millors dades clíniques.

noti3

Ramon Escuriet, professor de l’Escola Superior d’Infermeria del Mar (ESIM), participa en una sessió especial del Parlament Europeu.

La sessió “Promoting Normal Birth Through Europe” promou la incorporació del coneixement generat a partir de la recerca en el desenvolupament de polítiques sanitàries sostenibles.

Aquesta sessió ha estat dirigida a polítics i persones interessades en la provisió de serveis d’atenció materno-infantil. El professor Escuriet és coordinador del Programa d’atenció al part normal de la Direcció General de Planificació en Salut del Departament de Salut. És Doctorat en Biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra, professor de l’ESIM i col·laborador del Centre d’Investigació en Economia i Salut (CRES).


Menjar pensant en el cervell, nou cafè científic el 18 de gener.

Els cafès científics, organitzats per l’IMIM en col·laboració amb la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona, són una iniciativa liderada per metges clínics i investigadors que pretén acostar a la societat els avenços de la ciència.

El proper 18 de gener a les 16h se celebrarà a la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat el cafè científic que parlarà de l’evidència científica de l’impacte de la dieta en la nostra capacitat d’aprendre, de memoritzar o de gaudir d’una bona salut cardiovascular. S'analitzarà el perquè d'aquest impacte, quins estudis s’estan fent i quina dieta és la més adequada per a protegir el nostre cor i el nostre cervell. Participaran Ana Rodríguez, neuròloga de l’Hospital del Mar i investigadora de l’IMIM, i el Dr. Emili Ros, endocrinòleg de l’Hospital Clínic i investigador del CIBER Fisiopatologia de la Obesidad y Nutrición del Instituto de Salud Carlos III.

noti3

Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa