No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegador



Amics que ajuden


La Fundació
Amics de l’Hospital del Mar és ja una realitat. No només un projecte per a fer... sinó un projecte que ja camina, que ja està fent molt per moltes persones que necessiten un ajut especial per la seva vulnerabilitat vinculada a la salut. T’expliquem què han aconseguit ja, quines noves propostes els mouran en els propers mesos i com pots ajudar-los a fer més i ser més Amics que mai. Perquè quan fem d'Amics, ens sentim realment vius, realment persones.



El Dr. Joaquim Bellmunt, nou Director de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

El Dr. Bellmunt és oncòleg especialista en càncer genitourinari i un dels líders mundials en càncer de bufeta i ronyó, retorna a Barcelona després d’una estada de quatre anys als Estats Units, on ha dirigit l’àrea de càncer de bufeta del Dana Farber Cancer Institute, un dels millors centres oncològics americans i referent mundial en càncer.

El Dr. Bellmunt ha estat seleccionat com a director de recerca del Parc de Salut MAR i director de l’IMIM. L’aposta de la institució és posicionar un professional amb experiència clínica i de gestió a nivell internacional per ja afavorir l’alineament de les estratègies de recerca amb les assistencials per a ser cada vegada més referents en la recerca aplicada al malalt. El Dr. Bellmunt ja va ser cap de secció de tumors sòlids de l’Hospital del Mar del 2006 al 2013 i ha liderat la recerca clínica en càncer genitourinari, mantenint sempre la seva vinculació amb l’IMIM i el PSMAR. Ens els darrers anys ha estat nomenat professor associat de medicina a la Universitat de Harvard, posició que mantindrà fins a la seva transició a la nostra universitat.

albanell

La nova unitat de monitorització d’epilèpsia dobla la seva capacitat d’atenció a malalts.

noti01

L’Hospital del Mar, com a centre de Referència Nacional (CSUR) en epilèpsia refractària, ha inaugurat la seva nova Unitat de Monitorització de l’Epilèpsia (UME) amb 4 llits de monitorització intensiva al voltant d’un centre de control amb presència de personal d’infermeria durant les 24 hores, 7 dies a la setmana.

Els nous sistemes de registre de vídeo electroencefalogràfics permeten realitzat estudis d’alta densitat de fins a 256 anals i 16.000 Hz de mostreig, els més avançats del sistema públic. El model de la nova unitat està basat en el model alemany i segueix els criteris de més alta qualitat exigits per les normes europees vigents. Les noves infraestructures, després de la posta en marxa el 2013 del primer robot per a cirurgia de l’epilèpsia, han posicionat la Unitat d’epilèpsia com a centre europeu de referència.


Una de cada tres dones necessita tractament per a l’osteoporosi després de superar el càncer de mama.

DretsDeures

El programa de salut òssia de l'Hospital del Mar per a dones que han patit un càncer de mama hormona-depenent i que estan prenent tractament amb inhibidors de l’aromatasa ha detectat que entre el 30 i 35% de pacients acaben necessitant algun tractament específic per l'osteoporosi, a més d’un 90% que té dèficit de Vitamina D.

Oncòlegs i internistes de l’Hospital del Mar i investigadors del Programa de Recerca Musculoesquelètica de l’IMIM coordinen el Programa de Salut òssia en dones amb càncer de mama, que inclou actualment 1000 pacients que han patit un càncer de mama amb receptors hormonals positius (el 70% dels tumors de mama ho són) i reben tractaments de llarga durada que poden provocar osteoporosi. Tal com afirma el Dr. Ignasi Tusquets, oncòleg i director d’aquest programa, l’objectiu és evitar al màxim qualsevol dany col·lateral del tractament per al càncer. Controlant per a prevenir aquesta malaltia, les pacients que finalment reben tractaments específics milloren la seva qualitat de vida, redueixen la pèrdua òssia i alleugen els dolors articulars.


Nova diana terapèutica per a prevenir la metàstasi.

Investigadors del Programa de Recerca en Càncer de l’IMIM, liderats per Antonio García de Herreros, han identificat una nova diana terapèutica per al tractament dels càncers de cèl·lules epitelials o carcinomes (un 80% dels tumors cancerosos).

El treball, publicat a la prestigiosa revista Cancer Research, mostra que el gen Snail1 té un rol clau en la proliferació d’aquests càncers i que, per tant, crear tractaments farmacològics per a bloquejar-lo podria impedir la invasió tumoral o metàstasis. L’estudi pretén comprendre com funciona la invasió i migració de les cèl·lules tumorals, com ara la secreció de factors solubles (TGFβ), els processos d’activació dels fibroblasts o la intervenció de factors com la prostaglandina (PGE2).


Innovador tractament amb neurocirurgia per a tractar pacients amb anorèxia.

Un estudi de l’Hospital de Mar ofereix una alternativa de tractament a pacients amb anorèxia severa, crònica, resistent al tractament i sense altres opcions terapèutiques. Aquest tractament pioner, becat pel Ministeri de Sanitat, consisteix en una estimulació cerebral profunda.

Aquesta tècnica es basa en l’estimulació que ja s’empra des de fa anys per tractar patologies com la malaltia de Parkinson, la tremolor o la distonia i també en malalties mentals com la depressió major i el trastorn obsessiu compulsiu. Aquesta cirurgia, amb poc risc de complicacions, es basa en la col·locació d’uns elèctrodes en una àrea concreta del cervell (el cíngol subgenual o el nucli accumbens) segons el perfil clínic del pacient, mitjançant un sistema robòtic, connectat a un generador que envia l’estímul elèctric.

noti3

Movember, bigotis per la salut masculina.

L’IMIM lidera a Espanya el primer estudi internacional que inclourà pacients espanyols entre els 5.000 d'onze països, i que serà finançat per la Movember Foundation.

L’estudi, que durarà tres anys, se centra en pacients diagnosticats de càncer de pròstata localitzat i té una dotació de 4,6 milions d’euros, que provenen de la recaptació obtinguda mitjançant campanyes de micromecenatge a tot el món, que s’activen especialment el mes de novembre. Aquesta recerca, coordinada a Espanya per la investigadora Montse Ferrer del grup de recerca en serveis sanitaris de l’IMIM, compararà la qualitat de vida dels pacients que han estat tractats per càncer de pròstata als països participants per a establir quins tractaments donen millors resultats en qualitat de vida i per a dissenyar protocols que millorin la salut física i mental dels homes afectats. Essent el càncer més freqüent en homes de la Unió Europea i diagnosticat en el 90% dels casos en un estadi inicial, en canvi, pot tenir importants efectes secundaris vinculats al seu tractament, com incontinència urinària, irritació i obstrucció o efectes sexuals i intestinals que afecten clarament la qualitat de vida.

Us convidem a col·laborar amb l’equip IMIMO de Movember aquí.


El projecte Simul-IB de l’Institut Bonanova, a la Xarxa d’Emprenedoria del Departament d’Educació.

El projecte va ser convidat com a exemple d’innovació i emprenedoria i com a model per a d’altres centres educatius.

Aquest projecte engloba totes les experiències que realitza l'Institut Bonanova amb la metodologia de la simulació tant en els seus propis cicles com en col·laboració amb altres institucions docents o grups de treball, com és l’Aprenem Junts, on també participen l’Escola Superior d’Infermeria del Mar (ESIM) o la Facultat de Medicina de la UAB-UPF. La simulació permet els estudiants de mostrar aptituds, coneixements, capacitat de reacció, de treball en equip, de comunicació i de lideratge. Professors i estudiants ho consideren una magnífica eina que genera oportunitats d'aprendre i créixer.

noti3

Biblioteca integradora per a la Salut Mental.

La valoració dels dos anys de projecte de col·laboració entre el Centre Dr. Emili Mira i la Biblioteca de Fondo de Santa Coloma és d’un alt impacte en la qualitat de vida i els processos de rehabilitació dels malalts amb problemes de salut mental severs.

Des de l'inici del projecte l'any 2014, els malalts del centre han pogut participar en les diferents activitats i espais adaptats per la biblioteca, des del taller de lectura al d’expressió creativa al taller de tecnologies, fins a l’Espai cuines del món, que ha derivat en un nou projecte de taller de cuina saludable, portat per persones amb trastorn mental greu.

Més de 70 voluntaris han participat en aquest projecte, que ha aconseguit promoure la integració social de la diversitat funcional, normalitzar la presència de les persones amb malalties mentals i fomentar oportunitats de participació, que afavoreixen el desenvolupament d’una vida en comunitat de la manera més autònoma i digna
.


Jordi Segura rep la Medalla de Bronze de la Real Orden del Mérito Deportivo.

El premi, que el Dr. Segura ha rebut de mans del Canciller de la Real Orden del Mérito Deportivo al Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, és un reconeixement a la seva trajectòria en la lluita contra el dopatge en l'esport i és la distinció més alta que s’atorga a l’esport a Espanya.

El Dr. Segura va ser al capdavant del Laboratori Antidopatge de l’IMIM des de l’any 1985, en què va ser acreditat pel Comitè Olímpic Internacional (COI) i posteriorment per l'Agència Mundial Antidopatge (WADA), i hi ha seguit vinculat després de la seva jubilació com a col·laborador del Programa de Neurociències. El laboratori, ara dirigit per la Dra. Rosa Ventura, ha realitzat el control d’esdeveniments esportius com els Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona, 1992; els Jocs Panamericans a l'Habana, 1991; a Mar de Plata, 1995 i a Mèxic 2011; els Jocs Asiàtics a Bangkok, 1998, o els Campionat Mundial de Natació de la FINA a Barcelona 2003 i 2013 i ha col·laborat en el control antidopatge en tots els Jocs Olímpics dels darrers 25 anys.

noti3

Nou bus llançadora gratuït entre l’Hospital del Mar i l’Hospital de l’Esperança.

El nou servei de bus, que s’iniciarà el 9 de gener de 2017 amb dos vehicles petits, garantirà intervals de 45 minuts, que funcionaran de 8 a 15h de dilluns a divendres i portaran els usuaris de porta a porta als dos hospitals.

La ruta prevista, a més de les parades de sortida i arribada als centres, s’aturarà a Diagonal/Badajoz i també a Diagonal/ Selva de Mar tant en el recorregut d’anada com de tornada. El servei només s’aturarà al mes d’agost. Aquest nou bus pretén contribuir a la mobilitat d’usuaris entre els centres, ja que l’any 2015 s’estima que es van desplaçar una mitjana diària de 545 persones entre aquests dos centres, amb un total de 30.425 persones anuals. Més de la meitat eren majors de 65 anys i anaven acompanyades. La posta en marxa d’aquest servei respon tanmateix a les peticions dels veïns de cobrir aquest trajecte.


Més capacitat d’atenció al Centre Fòrum de l’Hospital del Mar.

Des del mes de desembre s’amplia l’oferta de salut mental amb noves línies d’atenció, amb la posta en marxa de la Unitat Hospitalària d’Alta Dependència Psiquiàtrica, l’ampliació fins a 20 llits de la Unitat de pacients amb trastorns en fase subaguda i la reobertura de la Unitat de Patologia Dual, amb 11 llits més.

El pla de millores i ampliació, incloent la instal·lació des de novembre d’una sala de radiodiagnòstic per a donar servei a pacients hospitalitzats i ambulatoris, farà que el Centre Fòrum arribi al 75% de la seva capacitat a finals de 2016, a l’hora que el 2017 iniciarà un pla d’obres per acollir serveis de rehabilitació ambulatòria. Aquestes incorporacions responen al compromís d’apropar serveis i equipaments a la població de les àrees de Ciutat Vella i Sant Martí, que ja s’havia iniciat a l’estiu amb la incorporació de 16 llits de cures pal·liatives, 10 places de pacients subaguts de tipus sociosanitaris i els 41 llits de serveis de Salut Mental.

noti3

Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa