No veus bé aquest email? Obre'l al teu navegador


Històries de vocació

Voleu conèixer les històries que van portar als nostres professionals a dedicar-se al món de la salut? Què els va fer ser metges, infermeres o científics? Laboratoris Roche Farma llança aquesta campanya en format vídeo que us mostra el costat més vocacional i personal dels professionals sanitaris.

La campanya “Històries de vocació” s’estrena amb els professionals de l’Hospital del Mar però compta amb el suport de vint-i-nou centres sanitaris i sis societats científiques espanyoles. Les seves càmeres mòbils van arribar a l’Hospital del Mar i van entrevistar Andrea Sanjurjo, Anna Sastre, Antonio Salar, Clara Sánchez, David Casadevall, David Conde, Mª Dolors Giménez, Elena Torres, Guillem Puig, Ignasi Tusquets, Karolina Radwanska, Luis Soto, Maria Castro, Nadia Gómez, Sisco Marangef, Sònia Servitja i Yeugeniya Kutsak. Vols saber les històries de vocació de tots aquests professionals?



Clubs científics al PSMAR. Vens a fer un cafè?


Una original iniciativa per a compartir interessos i sinèrgies entre tots els professionals del PSMAR, al voltant de temes molt concrets, com el greix, la microbioma o la innovació. Periòdicament, els nostres professionals comparteixen coneixement i metodologies. Aquestes trobades, voluntàries, obertes i experimentals, faciliten el poder crear una xarxa que és alhora un viver d’idees i projectes: un intercanvi especial i únic. A quin vols apuntar-te?



Un nou test genètic millora i amplia la detecció de les mutacions causants de la resistència als tractaments de càncer de còlon.

noti01

Aquest nou set de mutacions de resistència creat per un equip d’oncòlegs de l’Hospital del Mar i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) permetrà millorar l’atenció als pacients amb càncer de còlon.

Tal com ens explica la Dra. Clara Montagut, oncòloga de l’Hospital del Mar i responsable del projecte des de la seva creació i primeres troballes al 2012, s’està ja treballant activament en la versió en biòpsia líquida d’aquestes noves mutacions, que permetrà determinar en temps real com es comporta el tumor en pacients que reben la teràpia anti-EGFR, a partir d’una mostra de sang. La traducció de totes aquestes descobertes i esforços per a detectar aquestes mutacions en sang dels pacients permetrà un avenç enorme en el monitoratge del càncer de còlon i en la presa de les millors decisions terapèutiques en el menor temps possible.


Centre Fòrum: plató de televisió i cinema

El Centre Fòrum ha estat el plató seleccionat per a rodar escenes hospitalàries per a un capítol de la nova temporada de la sèrie Merlí, de TV3, i per a dos curtmetratges del Projecte Cinergía, de Gas Natural Fenosa, ja estrenats al Festival de Màlaga.

La tercera planta del Centre Fòrum ha estat utilitzada com a escenari de vàries filmacions. Al mes de març es va rodar durant tres jornades dos curtmetratges del Projecte Cinergía, “En tu cabeza”, dirigits per Daniel Sánchez Arévalo i Kike Maíllo y Alberto Ruiz Rojo. A més dels espais, van comptar amb aparells de suport vital cedits per l’Hospital del Mar i amb el suport de la Cap d’Àrea per a fer verídica una cura per ferida de bala. Durant aquells dies van passejar-se pel Centre els actors Hugo Silva i Michelle Jenner, a més d’una gran troupe d’artistes i tècnics cinematogràfics. En el rodatge del capítol de la sèrie Merlí, que s’emetrà properament, els equips van rodar durant tota la jornada del 19 de maig al centre escenes que encara no es poden desvetllar. Secrets de les sèries de ficció!


Les marques epigenètiques que controlen l'empaquetament de l'ADN: un nou abordatge per al diagnòstic i el tractament del càncer

Científics de l’Institut de Recerca Hospital Universitari La Paz (IdiPAZ) de Madrid, de l’Hospital del Mar i de l’IMIM, en col·laboració amb el Centre d’Epigenètica Funcional de l’Institut Dana Farber (Universitat de Harvard, EUA), han trobat un camí alternatiu per a permetre el diagnòstic de tumors d’origen desconegut.

Aquest abordatge es basa en les marques epigenètiques, que són la “memòria” que guarden les cèl·lules de la compressió i descompressió del seu ADN, sovint alterada en les cèl·lules canceroses. La tècnica, que és molt sofisticada i s’havia emprat en estudis cel·lulars, ara es demostra per primera vegada útil per a la interpretació de mostres de pacients. Segons el Dr. Joaquim Bellmunt, de l’Hospital del Mar i Director del Bladder Cancer Center del Dana Farber Institute, aquestes marques epigenètiques, a més de permetre una millor comprensió de la biologia dels tumors, poden ajudar a identificar quins pacients poden respondre als nous medicaments creats per a remodelar l’empaquetament d’ADN, actualment en assaigs clínics.


L’Institut Bonanova rep el reconeixement de La Fundació BCN Formació Professional dins del Pla de Mesures Innovació a la FP

L’Institut Bonanova ha estat present a les cinc convocatòries del Pla d’aquesta organització privada impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, i actualment treballa en aquest projecte que ha estat reconegut i que anomenem “Clínica odontologia, simulem per aprendre”.

L’objectiu del nou projecte és crear una aula tècnica d’aprenentatge on desenvolupar la simulació clínica com a metodologia que permet valorar el grau d’adquisició de competències professionals, personals i socials de l’alumne dins de l’àmbit laboral. Els alumnes adquireixen confiança i seguretat a partir de la resolució de casos clínics que els professors analitzen i avaluen.


Dissenyen un nou implant
per a la regeneració del cartílag articular

Es tracta d’una esponja biodegradable amb un sistema d’ancoratge a l’os subcondral que fixa l’implant en el lloc de la lesió. Actualment, a les proves en models animals, l’implant està presentant, als 4,5 mesos de la seva implantació, una bona resposta.

Aquest estudi el realitzen investigadors de la Universitat Politècnica de València, del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioingenieria, Biomaterials i Nanomedicina depenent de l’Institut de Salut Carlos III, la Universitat de València i l’Hospital del Mar. El Cap de Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Dr. Joan Carles Monllau, explica que les lesions del cartílag articular són molt freqüents i la causa més comuna de dolor articular, però que el procés de reparació és complexa perquè el cartílag no es pot reparar per ell mateix. Els resultats d’aquest implant han millorat els obtinguts fins ara amb altres tipus de matrius i ancoratges i s’està treballant en nous experiments per a conèixer la resposta a més llarg termini que, si resulten positius, podrien passar a assajos per a validar-se clínicament.


El PSMAR ret homenatge als 75 professionals jubilats els anys 2014 i 2015

El passat dia 25 de maig el PSMAR va retre homenatge a gairebé un centenar de professionals que s'han jubilat durant 2014 i 2015a als centres de la institució. Volem agrair la seva dedicació i passió a la seva carrera i la seva contribució a la sanitat del país, a l'avenç en l'atenció a les persones i al progrés de les ciències de la salut.

En paraules de la Gerent del PSMAR, Olga Pané, aquest "petit poble" que són els nostres hospitals tenen la mateixa ànima que les persones que hi treballen, hi viuen, riuen i ploren cada dia entre les seves parets. Durant la cerimònia, Montserrat Molinos va representar el col·lectiu de persones jubilades del PSMAR i va fer un emocionant discurs sobre el dia a dia de les persones als hospitals, d'una generació que ha viscut una època complexa i canviant, que ha hagut de treballar molt i que deixa una emprenta inesborrable amb la satisfacció d'haver compartit quelcom important i únic amb un col·lectiu de gran riquesa humana.


La II Marxa Nòrdica del PSMAR

Més d’un centenar de persones participen a la II Marxa Nòrdica del PSMAR, organitzada per a celebrar el Dia Mundial contra el tabac i al voltant del projecte ”Un respir al càncer” de la Fundació Amics de l’Hospital del Mar, que dóna suport pacients oncològics.

Els participants van caminar plegats el passat diumenge 22 de maig des de la ribera esquerra del riu Besòs fins a l’Hospital del Mar, una distància de 10 km que es van cobrir en dues hores i mitja. La marxa va comptar amb el suport dels instructors de l’empresa iWalk. Aquesta activitat, que és una forma de caminar ajudada per pals d’impuls, redueix l’ansietat i contribueix a disminuir la depressió que origina el fet de deixar de fumar. És una tècnica eficaç per a millorar el benestar físic i emocional de les persones amb una malaltia oncològica i dels seus familiars, potenciant la qualitat de vida i l’afrontament de situacions d’estrès.


Un estudi de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital del Mar determina per primera vegada la despesa generada pel tractament d’aquesta malaltia

Durant el 2013, el cost de l’atenció a pacients amb insuficiència cardíaca va ser de 536 milions d’euros, un 7,1% del pressupost de salut. L’estudi ha valorat gairebé 90.000 pacients i ha estat publicat a la revista més important en aquesta patologia, l’European Journal of Heart Failure.

Aquest informe inclou tots els pacients amb diagnòstic d’insuficiència cardíaca a Catalunya, ja sigui ingressats a centres hospitalaris com diagnosticats a l’atenció primària. Així, s’ha pogut aconseguir una apreciació acurada i real dels costos i recursos que suposa. D’aquestes despeses, l’hospitalització s’emporta un 39% del total, mentre l’atenció ambulatòria representa un 22% i un 19% la farmacèutica. Tal com assegura el Dr. Josep Comín, responsable de la Unitat, promoure la detecció precoç i el tractament de les descompensacions és cabdal per a evitar els ingressos. La telemedicina és un dels recursos que s’ha demostrat més efectiu per a millorar el seguiment i pronòstic, reduint les complicacions clíniques i la despesa per pacient en més de 3.500 euros, com també es va demostrar en un altre estudi.


Jornada Mundial de la Higiene de Mans, un clàssic al PSMAR

Els centres del PSMAR superen de nou l'estàndard recomanat del compliment d'higiene de mans, assolint el 77%. Els bons resultats dels darrers anys s’han aconseguit gràcies a les accions de sensibilització realitzades des del Programa d’higiene de mans i han merescut la Menció d’Honor als Premis Fundació QuirónSalud.

El passat 5 de maig els centres del PSMAR es van adherir a la Jornada Global per a la Higiene de Mans, impulsada per l’OMS. L’objectiu és conscienciar i implicar professionals sanitaris, directors i gerents dels hospitals en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària mitjançant aquesta senzilla i eficaç mesura. A més d’un divertit espai de photocall al vestíbul de l’Hospital del Mar es van instal·lar punts informatius amb material divulgatiu als centres i es va projectar aquest vídeo realitzat amb la col·laboració de professionals del bloc quirúrgic de l’Hospital de l’Esperança.


Neix el grup de recerca en Infertilitat de l’IMIM

El grup de recerca en infertilitat de Barcelona, coordinat pel Dr. Miguel Ángel Checa, és el primer grup de recerca en Ginecologia i Obstetrícia i està dins del Programa d’Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

El nou grup neix amb dues àrees de recerca ben diferenciades: l’epidemiològica i la clínica. Dins la primera, el grup estudia la relació entre la contaminació atmosfèrica, la reproducció humana assistida i la qualitat seminal o la relació entre tècniques de reproducció assistida i la qualitat de vida, amb l’estudi dels canvis en les relacions amb la parella i l’entorn social per l’afectació de l’esterilitat. Pel que fa a la recerca clínica, compta ja amb diferents projectes, com el valor pronòstic de la fragmentació de l’ADN espermàtic en la inseminació intrauterina, un estudi sobre les pautes de preparació endometrial per a la transferència d’embrions congelats o un altre sobre protocols d’estimulació ovàrica per a estimular les taxes d’ovulació en 178 parelles estèrils.


Si vols donar-te de baixa d'aquest butlletí, fés click al següent enllaç: Baixa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -