No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
34

Febrer, 2016


La contaminació del trànsit altera la maduració cerebral dels escolars, segons un estudi de Jesús Pujol, investigador de l’Hospital del Mar

Un estudi de Jesús Pujol, investigador de l’Hospital del Mar, coordinat per Jordi Sunyer, codirector i investigador del CREAL, ens adverteix sobre les conseqüències que la contaminació provocada pel trànsit té sobre la maduració cerebral dels escolars.

Aquest estudi, publicat a la revista NeuroImage, a Journal of Brain Function, explica com una major concentració de contaminants està relacionada amb una menor maduració funcional de les xarxes cerebrals, clau per a la integració de l’activitat intel·lectual. Per aquest motiu, la concentració de contaminants afecta especialment els escolars, ja que és en aquesta etapa quan els grans sistemes cerebrals s’integren i s’estableixen les bases del cervell adult. Segons Sunyer, en l’estudi han observat que la contaminació urbana pot retardar aquest procés maduratiu cerebral.


Aprenent del pacient

Aprenent del pacient és una experiència pionera que s’ha desenvolupat entre el Centre Fòrum, l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) del PSMAR, l’Associació Emília Barcelona i l’IES Bonanova de Formació Professional sanitària, per a incorporar pacients experts en salut mental en la formació dels futurs professionals sanitaris. Compartir amb els pacients experts les seves experiències vitals i allò que han après en la seva relació amb el sistema sanitari desperta l’empatia i millora la comprensió de l’impacte de la malaltia mental en tots els àmbits de la vida.


Dos projectes d’oncologia liderats per investigadors de l’Hospital del Mar i de l’IMIM reben ajuts de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) i de la Fundación para la Innovación y Prospectiva en Salud de España (FIPSE)

El projecte “Valorización de investigación en medicina de precisión en Oncología Clínica”, liderat pel Dr. Joan Albanell, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar i director del Programa de recerca en càncer de l’IMIM, acaba de rebre un dels ajuts de FIPSE, que financen estudis que tenen com a objectiu fer viable la innovació en temes de salut.

Enguany, la FIPSE s'ha centrat, a més, en projectes traslladables des de l’àmbit sanitari als pacients. I, coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer, l’AECC-Catalunya va lliurar les Beques a la Investigació Oncològica 2015. Uns dels guardonats va ser el projecte “Implicacions clíniques de l’expressió de galectina-1 en càncer genitourinari: el seu paper en el diagnòstic, pronòstic, i en la predicció a la resposta amb inhibidors dels 'check-point' immunes”, liderat per Pilar Navarro, coordinadora del grup de recerca en mecanismes moleculars de tumorigènesi de l’IMIM, i per Alejo Rodríguez-Vida, oncòleg de l’Hospital del Mar. Aquest projecte, amb una durada de dos anys, cerca identificar un possible nou biomarcador, galectina-1, per al diagnòstic i la predicció de resposta al tractament de dos tumors genitourinaris molt freqüents i de difícil pronòstic com són el càncer de pròstata i el de bufeta.



La Fundació BCN FP atorga a l'Institut Bonanova de FP sanitària l’ajut de la 5a edició del Pla de mesures innovació.

La Fundació BCN FP acaba d'atorgar el seu ajut a la 5a edició del Pla de mesures d'innovació a l'Institut Bonanova de FP sanitària. El projecte guanyador elaborat per alumnes d’aquest institut porta per nom “Clínica odontologia, simulem per aprendre”, i forma part del crèdit de tècniques d’ajuda odontològica i estomatològica.

L’objectiu del projecte és crear una aula tècnica d’aprenentatge per a poder desenvolupar la simulació clínica com a metodologia que permet valorar el grau d’adquisició de competències professionals, personals i socials de l’alumne dins de l’àmbit laboral. A partir de la resolució d’un cas clínic que els professors analitzen i avaluen, els alumnes adquireixen confiança i seguretat i milloren les seves competències tècniques i no tècniques. L’institut treballarà aquest any per posar en marxa aquest projecte amb l’ajut que han rebut per desenvolupar-lo.



Destinar més diners a la cistella de la compra s’associa a una dieta més saludable, millor pes i menys risc de patir malalties cardiometabòliques

Segons un estudi epidemiològic portat a terme per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), augmentar la despesa en alimentació s’associa a una millora de la qualitat de la dieta. L’augment del consum de fruita i verdura porta a una evolució favorable del pes i a una disminució del risc de patir malalties cardiometabòliques.

Els resultats s’obtenen d’un estudi que ha fet un seguiment a un grup de 2.181 homes i dones d’entre 25 i 74 anys al llarg de deu anys, pertanyents al grup REGICOR (Registre Gironí del Cor). Durant aquest temps se'ls va mesurar el pes i l'alçada i es van emmagatzemar les dades dietètiques obtingudes mitjançant un qüestionari de freqüència alimentària validat científicament. La mitjana de despesa alimentària es va calcular amb les dades oficials del Govern. Aquest treball és important per a sensibilitzar els responsables de salut pública per a fer polítiques i accions que promoguin dietes saludables i accessibles a tots els nivells d'ingressos. Aquestes polítiques haurien de tenir implicacions en el preu dels aliments, en l'agricultura, en les polítiques fiscals i en la posada en marxa de programes d'ajuda al consumidor perquè tothom pugui accedir a una dieta saludable que l'ajudi a tenir una bona salut física i mental.



L'Hospital del Mar, junt amb el Grup Àgata i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar, organitzen cursos gratuïts de sofrologia adreçats a dones amb càncer de mama.

La Unitat Funcional de patologia mamaria de l’Hospital del Mar, el Grup Àgata (Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama) i la Fundació Amics de l'Hospital del Mar han encetat un curs de sofrologia adreçat a dones ateses per càncer de mama per acompanyar-les durant el seu procés de tractament.

La sofrologia és un mètode psicocorporal inspirat en pràctiques orientals com el ioga i la meditació. Va ser creat pel neuropsiquiatre Dr. Alfonso Caycedo el 1960 a Madrid, i etimològicament significa 'estudi de la consciència en equilibri'. L'objectiu general d’aquest curs és contribuir a millorar el benestar i la salut emocional de les dones en tractament de càncer de mama proporcionant eines que les acompanyin en el procés terapéutic. Això s'aconsegueix desenvolupant una actitud amable cap a un mateix en situacions de vulnerabilitat, cultivant la serenor davant les adversitats com malalties, pèrdues o conflictes, enfortint la capacitat d'atenció per dominar la nostra ment, fomentant la capacitat de gaudir amb plenitud dels instants del dia a dia, i afavorint els aspectes positius per aprendre a gestionar les emocions.



L'Escola Superior d’Infermeria del MAR (ESIM) organitza un debat sobre el Model sanitari per tal que els estudiants puguin plantejar les seves preguntes als representants dels diferents grups polítics de la Comissió de Salut del Parlament.

En el marc del 40 aniversari de l’ESIM s’organitzen tota mena d’actes i esdeveniments per a alumnes, professionals i públic en general. Un d'aquests actes és el debat el dia 29 de febrer que, sota el títol “Model sanitari i polítiques de salut des de la perspectiva dels diferents grups parlamentaris del Parlament de Catalunya”, reuneix representants dels diferents grups polítics per tal que expliquin les seves visions sobre el futur de la sanitat.

Al debat han acceptat participar representants de Junts Pel Sí, Ciutadans, el Partit Socialista de Catalunya, Catalunya Sí que es Pot i Iniciativa per Catalunya Verds i del Partit Popular. Les preguntes plantejades durant el debat han estat elaborades pels alumnes del 3r curs del Grau d’Infermeria, de l’assignatura “Gestió de cures infermeres”, que va organitzar un seminari amb l’objectiu d’estudiar els diferents models i propostes polítiques en salut per tal de fomentar l’esperit crític i la comprensió de com repercuteixen les lleis en la vida de les persones, ja sigui com a usuàries o com a professionals. Alguns dels temes sobre la taula són la prescripció infermera, la privatització dels serveis o la interpretació de la universalitat de l’accés als serveis sanitaris.



Un estudi internacional en què ha participat l’IMIM conclou que les persones amb trastorns mentals tenen major risc de desenvolupar malalties físiques cròniques.

L’estudi, publicat a la revista Jama Psychiatry, conclou que les persones amb trastorns d'ansietat tenen un major risc de patir malalties cròniques com les del cor, el dolor crònic o l’úlcera pèptica. El treball ha estat liderat per la Universitat d'Otago (Nova Zelanda) i hi ha participat el Dr. Jordi Alonso, director del Programa d'epidemiologia i salut pública de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i investigador del CIBERESP.

Aquests resultats es van aconseguir després d'analitzar les dades de més de 47.000 persones de disset països diferents. Els investigadors van estudiar la relació dels trastorns mentals amb deu patologies diferents: l'artritis, el dolor crònic, la malaltia cardíaca, l'accident cerebrovascular, la hipertensió, la diabetis, l'asma, la malaltia pulmonar crònica, l'úlcera pèptica i el càncer. I van arribar a la conclusió que els trastorns de salut mental de tot tipus —estat d'ànim, ansietat, trastorns per ús de substàncies, etc.— s'associen amb un major risc d'aparició d'una àmplia varietat de malalties cròniques físiques. Per això serà important portar a terme campanyes de prevenció de les malalties cròniques en el tractament dels malalts mentals per a ajudar-los a prendre millors decisions d'estil de vida, amb un impacte positiu en la seva salut.



L'exposició fotogràfica itinerant “Trasplantament, vida i societat: un retrat dels valors del trasplantament” visita l'Hospital del Mar.

L'Hospital del Mar dedica el seu espai d'exposicions, fins al 31 de març, per acollir a les seves parets la mostra fotogràfica itinerant “Trasplantament, vida i societat: un retrat dels valors del trasplantament”, cedida per la Societat Catalana de Trasplantament.

L'exposició consta de 28 fotografies i va néixer amb l'objectiu d'apropar la temàtica dels trasplantaments a la societat en general i transmetre el missatge que aquest tema afecta tothom, ja que qualsevol persona pot necessitar d'un trasplantament en un moment donat de la seva vida. Alguns dels autors d'aquestes fotografies són trasplantats renals, i a través de les seves instantànies han volgut escenificar i deixar plasmada la seva visió personal sobre els trasplantaments. Aquesta mostra és el resultat d'un concurs organitzat per la Societat Catalana de Trasplantament en col·laboració amb l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, l'Associació Fotogràfica de Sants, la Federació Catalana de Fotografia i la FATCAT, obert a professionals, aficionats i, sobretot, apassionats de la fotografia. Tot plegat, un valuós retrat del món del trasplantament d'òrgans i tot allò que l'envolta, com ara el donar i rebre, la recerca, l’esforç o la generositat.



  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa