No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
33

Gener, 2016


Els Reis Mags d’Orient omplen d’il·lusió l’Hospital del Mar

Un any més hem rebut la visita d’aquests magnànims personatges que mai fallen en la seva cita amb els pacients ingressats a l’Hospital del Mar durant aquestes dates.

Volem agrair la participació de professionals i voluntaris que col·laboren amb altruisme a compartir les tasques de suport a Ses Majestats, ajudant-los en tot moment i acompanyant-los en el repartiment d’obsequis. També van visitar durant el matí els pacients ingressats a les unitats Llevant I i II del centre Dr. Emili Mira. La proximitat humana de la celebració fa volar la imaginació i l’emoció de petits i grans i referma les relacions entre tots aquells que volen procurar el seu màxim benestar i fer que se sentin com a casa.


Referents de Seguretat: ulls ben oberts a les oportunitats de millorar

Tenir cura de la salut del pacient i garantir la seguretat en tots els processos que segueix dins l’hospital és l’objectiu principal i que dóna sentit al treball dels professionals del Parc de Salut MAR (PSMAR). Aconseguir-ho és cosa de tots. Amb l’objectiu d’augmentar la seguretat del pacient i disminuir els efectes adversos, el Programa de Qualitat del PSMAR ha creat una nova figura: el referent de seguretat.


Euronews grava un reportatge sobre la rehabilitació de pacients amb ictus a l’Hospital de l’Esperança

La cadena de televisió Euronews ha visitat l’Hospital de l’Esperança per a realitzar un reportatge sobre l’interessant projecte Rehabilitation Gaming System (RGS), del qual formem part amb altres centres, sota la coordinació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Aquesta innovadora eina utilitza la Realitat Virtual per a rehabilitar dèficits motors dels braços derivats d’una lesió cerebral per un ictus. Fa servir un programa d’entrenament personalitzat i evolutiu que es basa en el principi de la plasticitat cerebral. Així, el cervell aconsegueix reorganitzar les connexions neuronals en les àrees afectades activant d’altres àrees secundàries motores com les del sistema de neurones “mirall”. Els resultats inicials estan demostrant el seu impacte i eficàcia en els processos de rehabilitació.



La Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar, primera pàgina professional a Facebook sobre la malaltia

La iniciativa, pionera a l’Estat espanyol s’obre als pacients potencials de la Unitat oferint una plataforma propera d’informació contrastada de màxima actualitat i rigor.

La pàgina de Facebook es va crear responent a la demanda de nombroses Associacions de malalts i per donar sortida als nombrosos dubtes que sorgeixen a diari davant l’aparició de noves tècniques, tecnologies i tractament per als pacients amb epilèpsia. Creada, coordinada i moderada pel propi equip de professionals de la Unitat incorpora enllaços interessants, vincles a d’altres pàgines, vídeos i articles d’opinió qualificada sobre les novetats més discutides. Tot i que no dóna resposta a casos concrets, sí adreça cada persona al canal més adequat per a arribar a les millors solucions.



El Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica co-organitza la setena edició del Barcelona Shouder Course

El prestigiós curs sobre espatlla organitzat pels traumatòlegs de l’Hospital del Mar i del Consorci Sanitari de Terrassa se centra en el coneixement específic de l’espatlla i el seu tractament quirúrgic.

El curs, que reunirà un centenar de participants, tindrà lloc a Barcelona del 27 al 31 de gener. Equival a setze hores lectives i inclou ponències, tallers, cirurgia en directe, taules rodones i discussió de casos clínics on intervindran alguns dels més reconeguts facultatius europeus.



L’Hospital del Mar i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) reben tres importants ajuts d’Acció Estratègica en Salut 2015 de l’Institut Carlos III (ISCIII)

Un Projecte Integrat d’Excel·lència (PIE) i un ajut de Desenvolupament Tecnològic en Salut (DTS), tots dos sobre càncer, i un contracte Juan Rodés en farmacologia, són els tres prestigiosos ajuts que reconeixen i financen la tasca en recerca dels nostres professionals.

Tots tres ajuts han estat atorgats en el marc dels Instituts d’Investigació Sanitària acreditats (ISS) dels que forma part l’IMIM i l’Hospital del Mar. El PIE del Dr. Joan Albanell, ajut que té un import mitjà d’entre 600.000 i 750.000 euros, es destinarà al projecte “Uncovering resistance to monoclonal antibodies” sobre càncer colorectal i de mama, mentre el DTS de la Dra. Clara Montagut es destinarà al desenvolupament de nous dispositius o validacions tècniques i clíniques que afavoreixen la transferència dels coneixements científics a l’aplicació clínica. Pel que fa al contracte Juan Rodés que ha aconseguit la Dra. Clara Pérez Mañà, distingeix els professionals que combinen la recerca i l’assistència.



Venta online del llibre Barcelona i l'Hospital del Mar

Ja és a la venda online el llibre “Barcelona i l’Hospital del Mar” de l’historiador Daniel Venteo, que commemora el centenari del centre. Aquest és un recull interessant i molt curiós sobre l’evolució de l’hospital, de la salut i de la ciutat de Barcelona.

Aquest llibre, ja disponible al web dels Amics de l'Hospital del Mar és ple de trames que podrien donar peu a un centenar de novel·les: el trasllat de l'hospital al Tibidabo sota les bombes, un infermer psicòpata executat al garrot vil, pacients que salven els seus metges inculpats com a "rojos" i treballadors despitosos que acusen els caps de comunistes. L'obra desvetlla racons de la història desconeguts fins ara: el pavelló d'investigació de malalties tropicals, fet per arquitectes de l'Alemanya nazi, o les impressions d'un sorprès Fleming aclaparat pel fenomen "fans" durant la seva visita l'any 1948.



Un estudi mostra que la formació de nous gens és un procés continu

L’estudi ha estat liderat per la investigadora Mar Albà de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Com es formen els gens al llarg de l’evolució? Perquè hi ha alguns que només es detecten en humans o ximpanzés però en cap altra espècie? Un treball publicat a la revista Plos Genetics, demostra que alguns gens, anomenats “gens de novo” no s’originen a partir d’altres, com es creia, sinó que apareixen en regions on no hi havia cap gen. Guanyar nous gens durant l’evolució sembla ser un procés continu que permet que els organismes adquireixin noves funcions.



El Dr. Ludvik Drobnic, guardonat amb el premi Homenot de la Sanitat Nacional

Aquest premi de projecció internacional, atorgat per l’Institut Universitari Avedis Donabedian, reconeix la trajectòria de persones que contribueixen a la millora de la qualitat assistencial.

El títol d’Homenot és el nom que donava el poeta Josep Pla a les persones amb caràcter especial i de marcat carisma. El premi que ha rebut el Dr. Ludvik Drobnic reconeix la llarga trajectòria que ha desenvolupat durant la seva activitat professional a l’Hospital del Mar, s’ha dedicat a la microbiologia i les malalties infeccioses. El Dr. Drobnic ha estat clau per a desenvolupar la infectologia a l’Estat Espanyol, amb una ampla activitat investigadora i docent, essent el titular del Curs d’antibioticoteràpia i infeccions de més prestigi a Europa, que enguany arriba a la seva 45ª edició.



Un nou mecanisme cerebral podria explicar el procés de recompensa i addició a la nicotina

El descobriment, fet per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) liderats per Patricia Robledo, en col·laboració amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Pasteur i la Universitat Pierre i Marie Curie ha estat publicat a la revista Neuropsychopharmacology.

La nicotina és un compost que s’absorbeix a través de la mucosa nasal, oral i respiratòria i arriba al cervell en només set segons, on actua sobre els receptors acetilcolina nicotínic, que afecten el sistema nerviós central i el sistema nerviós autònom. Aquesta relació immediata entre inhalar el fum i el seu efecte cerebral contribueix al seu gran poder addictiu. L’estudi ha trobat que aquests receptors contenen una subunitat anomenada beta4 que és fonamental per als efectes de recompensa positius de la nicotina. Aquesta nova diana neurobiològica podria ajudar en el disseny de futurs plans terapèutics per a deixar de fumar. En aquest vídeo podreu saber molt més sobre aquest tema.



  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa