No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
30

Octubre, 2015


Qui m’acompanya?
Un amic que t’ajuda a guiar-te per l’Hospital

Qui m’acompanya? és un projecte del Programa de Voluntariat del PSMAR en col·laboració amb Amics de l'Hospital del Mar i coordinat pel Servei d'Atenció al Ciutadà d'aquest centre. Aquestes set voluntàries, extreballadores del PSMAR, a diari donen suport als pacients i familiars acompanyant, informant i fent de l’hospital un lloc més amigable i humà per als qui més ho necessiten.


El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s'amplia a tota Barcelona

El Servei d'Epidemiologia i Avaluació de l'Hospital del Mar, conjuntament amb l'Hospital Clínic, ha posat en marxa, des de l'1 d'octubre 2015, l’ampliació d’aquest programa a tota la població de la ciutat de Barcelona.

L’objectiu consisteix en la incorporació d’una població diana total de més de 200.000 homes i dones de 50 a 69 anys a la ciutat. El programa, que fins ara s’havia implantat als districtes de Ciutat Vella, les Corts, Sants-Montjuïc i també als de Sarrià-St.Gervasi, Eixample i Sant Martí, incorporarà els AIS Barcelona Dreta i Barcelona Nord i comportarà la creació d’una unitat de cribratge a l’Hospital Vall d’Hebron i d'una altra a l’Hospital de Sant Pau, on s’efectuaran les colonoscòpies en les persones a les quals el test surti positiu. Si voleu obtenir més informació sobre aquest programa, consulteu la seva pàgina aquí



"El poder de la creativitat per afrontar l'Alzheimer", al Centre Fòrum

Durant tot el mes d'octubre el Centre Fòrum ha pogut gaudir de l'exposició de pintura sobre l'Alzheimer de Maria Campos, una persona afectada per la malaltia.

Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, el Centre Fòrum ha volgut aplegar algunes iniciatives que facin difusió i sensibilitzin el públic envers la malaltia. L'exposició de pintura "El poder de la creativitat per a afrontar l'Alzheimer" de Maria Campos ha estat objecte d'estudi per la professora de pintura Ester Serra i la neuropsicòloga Nuria Leiva, que van explicar en una xerrada com l'evolució de la malaltia es fa evident en aquestes obres. Al mateix temps, la cafeteria del centre va acollir l'exposició "Paraules que dibuixen l'Alzheimer" amb caligrames i acròstics realitzats pels participants en el Taller d'Expressions dels àmbits de salut mental i sociosanitari del centre.



Un pas endavant en l'obtenció de cèl·lules mare de la sang en el laboratori

Un treball internacional liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques(IMIM) publicat a la revista Nature Communications, permetrà en un futur produir cèl·lules mare aptes per a trasplantaments hematològics.

La Dra. Anna Bigas, coordinadora del grup de cèl·lules mare i càncer de l’IMIM, ha estat l’encarregada de dirigir aquesta important recerca en medicina regenerativa, que estableix que la intensitat o eficiència com s’activa una proteïna anomenada Notch, involucrada en les diferents etapes del desenvolupament embrionari, determina si les cèl·lules formaran l’artèria aorta o si formaran cèl·lules mare de la sang (hematopoètiques). La novetat que aporta aquesta recerca consisteix en demostrar com funciona el senyal que aconsegueix el nivell d’activació determinat que forma els dos tipus de cèl·lules diferents. “Aquest estudi ajudarà a millorar la qualitat i eficiència en l’obtenció de cèl·lules mare hematopoètiques i això pot suposar, en un futur, possibilitat d’obtenir una font inesgotable de cèl·lules per a trasplantaments hematològics i, per tant, la possibilitat d’un trasplantament per a molts malalts que no tenen donants compatibles”, comenta la investigadora. Tot i que l’aplicació no és immediata (l’estudi actual s’ha realitzat a partir de cèl·lules de ratolí) suposa un pas molt important ja que millora la qualitat i l'eficiència del procés d'obtenció de cèl·lules amb capacitat de ser trasplantades.



Viu un altre cop la Festa Centenari de l’Hospital del Mar!

El passat 3 d'octubre es va celebrar la festa de cloenda dels actes del Centenari de l'Hospital del Mar al Parc de la Barceloneta.

Emmarcat en les festes del barri, el PSMAR va organitzar una jornada festiva oberta a tot el personal de l'hospital i a les seves famílies, que van poder gaudir d’un gran ventall d’activitats d'animació infantil, de sensibilització mediambiental, tallers de xapes i d'il·lustració i, fins i tot, una gran paella popular. També es va fer la presentació del llibre "Barcelona i l'Hospital del Mar" i vam poder conèixer els projectes socials que els “Amics de l'Hospital del Mar” estan impulsant entorn l'Hospital. Si voleu conèixer com es va viure la festa, podeu veure el vídeo aquí



Nova diana terapèutica en el tractament del limfoma cutani més prevalent

Investigadors de l’Hospital del Mar esbrinen un dels mecanismes claus del desenvolupament i la progressió de la micosi fungoide, un tipus de càncer originat en cèl·lules limfoides que es desenvolupa inicialment a la pell.

Aquest estudi, que ha partit d’una sèrie de mostres de pell de pacients amb micosi fungoide en fase tumoral i que ha permès identificar la molècula miR-200C com una possible diana terapèutica per dissenyar futurs tractaments d’aquesta malaltia, ha estat co-liderat per Fernando Gallardo, dermatòleg de l’Hospital del Mar i investigador del grup de recerca traslacional en neoplàsies hematològiques de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), Lluís Espinosa i Anna Bigas del Laboratori de Cèl.lules Mare del Càncer de l'IMIM, Juan Sandoval investigador de l'Institut d´investigació de la Fe (IISlaFe) i Àngel Diaz investigador de l’lnstitut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Les conclusions d’aquest estudi obren noves estratègies per al tractament d'aquest tipus de càncer, que és la forma més freqüent de limfoma cutani de cèl·lules T, una malaltia la incidència de la qual augmenta amb l’edat i que pot arribar a ocasionar la mort del pacient.



La Jornada de Portes Obertes de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar reuneix més de 600 persones

Durant la Jornada es va presentar un taller de Simulació per a explicar què és la infermeria i la seva funció en la societat.

La Jornada de Portes Obertes de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar va compartir amb els més de 600 visitants que hi van participar, diferents visites i tallers per a explicar en què consisteix la professió infermera. Els visitants fins i tot van poder practicar la mobilització de persones amb mobilitat reduïda, intentar fer una pràctica de punció venosa o aprendre com s'ha de prendre la tensió. L'èxit de participació de les visites al Campus MAR demostra el gran interès que susciten les professions relacionades amb la salut de les persones entre els nous estudiants. El mateix dia es va celebrar també amb gran èxit de visites l'Open Day del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), que va acostar a la ciutadania la ciència que desenvolupem als nostres laboratoris de recerca de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).



Noves ajudes econòmiques destinades a la recerca del càncer de mama i còlon

L’AECC (Asociación Española contra el Cáncer) atorga 1.200.000 euros a un projecte de recerca en càncer de mama i còlon amb participació de l’IMIM i de l’Hospital del Mar.

El passat 23 de setembre es van lliurar en un acte a la ciutat de Burgos les “Ayudas a la Investigación en Cáncer 2015” de l’AECC, que enguany han destinat 6,7 milions d’euros pel finançament de tot tipus de projectes de recerca contra aquesta malaltia. El projecte “Immunoterapia combinada del cáncer con anticuerpos y células citotóxicas naturales”, coordinat per la Clínica Universitaria de Navarra en col·laboració amb l’IMIM i l’Hospital del Mar, la UPF, el VHIO i el CIMA, ha rebut 1.200.000 euros i tindrà una durada de 5 anys. Aquest projecte té l’objectiu d’explorar diverses estratègies per aconseguir potenciar les cèl·lules del sistema immunitari (cèl·lules NK) que són capaces de reconèixer les cèl·lules tumorals recobertes d'anticossos i matar-les, el que anomenem immunoteràpia del càncer. A través de la seva Fundació Científica, i gràcies a l'esforç de milers de persones, l’AECC s'ha convertit en l'entitat social i privada que més fons destina a investigar en càncer a Espanya.



El Dr. Lafuente és el nou president de l'European Association of Neurosurgical Societies (EANS)

El Dr. Lafuente, metge del servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar, va ser nomenat President en el marc de la celebració de l'European Association of Neurosurgical Societies (EANS) Annual Meeting 2015 que es va fer a Madrid del 18 al 21 d'octubre.

L'EANS, una de les associacions més prestigioses en el camp de la neurocirurgia, organitza anualment aquesta reunió que serveix com a punt de trobada dels màxims experts mundials en aquest camp. El Dr. Lafuente ha expressat que la seva intenció durant el seu mandat consistirà en avançar en l'estandardització de la formació i el tractament de la neurocirurgia en tots els països membres de l’EANS, amb la finalitat que tots els centres ofereixin la mateixa atenció i garanties.



Identificat un gen relacionat amb l’origen i el desenvolupament de l’osteoporosi

Una recerca mèdica internacional amb la col·laboració d'experts de Medicina Interna de l’Hospital del Mar i de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) descobreix una variant poc freqüent d’un gen pel diagnòstic de l’osteoporosi.

Aquest estudi, publicat al mes de setembre per la revista Nature, relaciona per primer cop el gen EN1 amb l’origen i el desenvolupament de l’osteoporosi, una patologia molt freqüent en persones d’edat avançada. Segons es desprèn de les conclusions de l’article, aquest gen és l’indicador principal que ajuda a diagnosticar l’osteoporosi i el risc de fractura òssia. En l’estudi, que s’emmarca dins d’una línia de recerca internacional sobre patologies òssies del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) i en col·laboració amb el consorci GEFOS per a l’estudi de les bases genètiques de l’osteoporosi, han participat experts d’arreu del món i s’ha analitzat el genoma de 50.000 persones de diverses nacionalitats. L’estudi està dirigit per Brent Richards, de la Universitat McGill de Mont-real (Canadà) i compta amb la participació de Daniel Grinberg i Susana Balcells (Departament de Genètica UB, IBUB) i amb la col·laboració d’experts de Medicina Interna de l’Hospital del Mar i de l’IMIM.



  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa