No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
29

Setembre, 2015


Els músculs respiratoris també es poden entrenar

Un estudi publicat a la revista Neurology per investigadors de l’Hospital del Mar i de l’Esperança, demostra que l’entrenament dels músculs respiratoris és eficaç per evitar complicacions respiratòries en persones que han patit un ictus.

L’ictus cerebral, entre d’altres complicacions, comporta un major risc de pneumònies per aspiració, i per tant, ingressos hospitalaris més llargs i més risc de mortalitat. La incorporació d’un entrenament de tres setmanes al procés rehabilitador, aconsegueix millorar la força muscular respiratòria i disminuir la incidència d’infeccions als 6 mesos de seguiment. Ester Marco, metge del servei de Rehabilitació de l’Hospital del Mar i de l’Esperança i investigadora del grup de recerca en Rehabilitació de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), apunta que “la determinació de la força dels músculs respiratoris és una tècnica simple, segura i econòmica que podria incorporar-se per ajudar a avaluar el risc d’aspiració en pacients amb ictus”. Aquesta intervenció també s'ha pogut incorporar a d’altres patologies com la insuficiència cardíaca.


Daniel Venteo, l’home del Centenari

Daniel Venteo (Barcelona, 1975) és historiador i museòleg. Especialitzat en la història de les institucions socials i culturals de Barcelona, és autor d'una vintena d'obres monogràfiques sobre la història de Barcelona i comissari de diverses exposicions al Museu d'Història de la Ciutat i al Museu d'Història de Catalunya, entre elles la del Centenari de l’Hospital del Mar. El llibre "Barcelona i l'Hospital del Mar" que ha escrit per explicar i documentar la història d’un segle d’Hospital es presentarà el proper dia 3 d’octubre a les 12,30h a la llibreria La Garba (Carrer Maquinista, 19).


En quin racó del nostre cervell s'amaga la por?

Un treball de l’Hospital del Mar ajuda a localitzar els mecanismes cerebrals de la por en els éssers humans.

Miguel Àngel Fullana, investigador de la Unitat d’Ansietat de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut MAR (INAD) i de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), ha coordinat la metanàlisi més completa realitzada fins ara sobre les bases neurals de l’aprenentatge de la por en humans. Els investigadors han mesurat l’activitat cerebral durant el procés de condicionament d’aquesta pertorbació amb ressonància magnètica funcional en 677 participants. Els resultats demostren que en aquest procés s’activa un conjunt de regions del cervell, la “xarxa de la por”. A més, aquesta xarxa s'ha relacionat amb la intercepció i l’autopercepció de la condició fisiològica del nostre cos”, explica Miguel Àngel Fullana. Aquest treball serveix per entendre millor la transició entre la por normal i la patològica i, a llarg termini, per a optimitzar l'abordatge dels trastorns d’ansietat, que afecten a un 15% de la població en algun moment de la seva vida.



Vine a la festa del Centenari!

Dissabte dia 3 d'octubre, durant les festes de la Barceloneta, presentarem el llibre "L'Hospital del Mar i Barcelona" i farem un concert popular al Parc de la Barceloneta

L'Hospital del Mar se suma a les festes de la Barceloneta com a protagonista homenatjat pel seu Centenari. Per començar, la Dra. Olga Pané, gerent del Parc de Salut MAR, va ser pregonera de les festes, al costat dels Drs. Benito, Cebamanos i Payà, metges de l'Hospital del Mar i fills del barri i de les infermeres de l'Hospital de dia d'Oncologia Carmen Galé, Belén Garzón, Eva López i Ana Civit. Dins del programa del dia 3 d'Octubre, al matí (12:30h) presentarem el llibre que ha escrit l'historiador i museòleg Daniel Venteo "L'Hospital del Mar i Barcelona" a la llibreria La Garba (c/Maquinista, 19). I després d'un dia amb paella popular, berenar i jocs infantils, a la tarda-nit, de 20 a 22h, el Parc de la Barceloneta, al costat de l'Hospital, serà l'escenari del Concert de Jonibegut, banda musical formada per professionals de l'Hospital del Mar i de l'Esperança. Podeu consultar el programa del dia aquí. Us hi esperem!



Els hospitals del Mar i l'Esperança s’afegeixen a la campanya de sensibilització “HiPeNses”

La Societat Catalana d'Hematologia llença aquesta iniciativa per a conscienciar sobre la malaltia de l'Hemoglobinuria Paroxística Nocturna (HNP).

L’HPN es una malaltia hematològica ultra-rara, poc prevalent, crònica, actualment infradiagnosticada i potencialment mortal, degut al elevadíssim risc de trombosi en els pacients que la pateixen (fins a 62 vegades més gran que en la població general). L’HPN també pot produir anèmia hemolítica, disfunció renal i dany en òrgans diana com el cervell, pulmó, cor, tub digestiu o fetge. Aquesta malaltia pot manifestar-se amb una àmplia variabilitat de símptomes, no només hemolítics, que de vegades poden coincidir amb altres patologies com dolor abdominal, fatiga, disfunció erèctil, dificultat per respirar o empassar, hipertensió pulmonar, marejos, dolor al pit, etc. L’objectiu principal d’aquesta campanya, doncs, és sensibilitzar el col·lectiu mèdic sobre la importància d’un diagnòstic correcte i precoç i va dirigida a tots aquells especialistes que poden detectar els seus símptomes (hematòlegs, nefròlegs, gastroenteròlegs, neuròlegs i medicina interna). “HiPeNses”, que deu el seu nom al joc de sigles de la malaltia (HPN) destacant la importància de pensar en ella, recorrerà durant les pròximes setmanes diferents hospitals de la província de Barcelona.



Ja tenim els guanyadors del I Concurs d'Innovació del PSMAR

La usuària Montserrat Mera i els professionals Mª del Mar Vernet, Manuel Pastor, Àngel Gayete, i Fernando Burdío reben els premis a la Innovació del Parc de Salut MAR.

El I Concurs d'Innovació és una iniciativa que vol fomentar la cultura de la innovació a l'entorn del PSMAR, en el marc de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM, i donar visibilitat als projectes d'innovació en salut, no només dels professionals de la institució sinó també dels pacients i les seves famílies. El 23 de setembre es van donar a conèixer les idees guanyadores d’aquest concurs: un PSMAR virtual, proposat per la usuària Montserrat Mera, on compartir informació professionals i familiars quan aquests no poden acudir als passis de visita, una nova tècnica d'electroporació selectiva de tumors hepàtics proposada pel cirurgià Fernando Burdío, un sistema de suport a la decisió de demanar proves radiològiques en patologia mamària de la ginecòloga Mª del Mar Vernet i Manuel Pastor, exaequo amb el projecte proposat pel radiòleg Àngel Gayete per a avaluar i tutoritzar els residents del servei de Radiodiagnòstic. Podeu entrar en aquest link per llegir un resum de les propostes finalistes.



Encara no t’has apuntat a La Cursa de l’Obaga?

El proper 4 d’octubre tindrà lloc a Tiurana la quarta edició d’aquesta cursa que organitza l’Associació ACTN3 i que destina la totalitat dels seus beneficis a la lluita contra el càncer.

Aquest any, tots els beneficis obtinguts aniran destinats al projecte de recerca dels serveis d’oncologia i medicina interna de l'Hospital del Mar que té per objectiu identificar les causes que originen els problemes ossis a dones que han patit un càncer de mama i, al mateix temps, ajudar a establir mesures preventives i intentar pal·liar aquest problema.La cursa comptarà amb diferents modalitats: marxa nòrdica, categoria infantil, canicros, una cursa de 10 km i una mitja marató. La Fundació Amics de l’Hospital del Mar i ACTN3 estan promovent la campanya “La fortalesa després del càncer: salut òssia en dones supervivents de càncer de mama", per ajudar a sensibilitzar a la societat civil de la necessitat d’implicar-se en la lluita contra el càncer, però també per fer visible la important tasca que es desenvolupa en els nostres centres en la lluita contra el càncer. Tant si sou amants de l’esport i la natura com si no, us convidem a participar activament en aquesta cursa, fins i tot aquells que no pogueu assistir podreu fer les vostres aportacions agafant el Dorsal 0 a través de la plataforma “mi grano de arena”. També podeu trobar més informació a la pàgina de la cursa.



Vols saber què fem a l'IMIM a la Jornada de Portes Obertes del Parc de Recerca Biomèdica (PRBB)?

Veniu a la Jornada de Portes Obertes 2015 que celebrem com cada any el primer dissabte d'octubre al PRBB.

Ja tenim tot preparat perquè aquest dissabte 3 d'octubre us acosteu al Parc de Recerca Biomèdica a passar un dia molt divertit, de 10 del matí a 7 del vespre. En aquesta Jornada de Portes Obertes, vosaltres, amb els investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), sereu els veritables protagonistes. Podreu visitar fins a vuit dels nostres laboratoris i instal·lacions, com el biobanc, el laboratori de dopatge, la unitat d'assaigs clínics o el servei de microarrays. A la plaça interior del PRBB organitzarem el taller "Mesura la teva salut cardiovascular" i dues xerrades: "De la idea a los resultados: excursión por la vida de un proyecto de investigación" i "Hem de mesurar els compostos tòxics que tenim a la sang?". Finalment, al Cafè científic de les 19h parlarem de "Vacunes, cap a on anem?" tractant els reptes d'aquest apassionant tema. A més, el mateix dia també podreu visitar l'edifici docent del Campus Universitari Mar (entrada per Dr. Aiguader), on trobareu tallers i activitats per descobrir com es formen els professionals sanitaris i científics. També podreu visitar l'exposició "Hospital del Mar, 100 anys amb el batec de Barcelona" al vestíbul del centre i participar de la Festa del Centenari al Parc de la Barceloneta. Tot això, de forma gratuïta i per a tots els públics. No us ho perdeu!



Nou avanç en la investigació sobre les bases genètiques de l’infart de miocardi

El projecte internacional CARDIoGRAMplusC4D Consortium, que compta amb investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), identifica noves regions de l’ADN associats al risc de presentar cardiopatia isquèmica.

Aquest estudi, publicat a la prestigiosa revista Nature Genetics, ha permès identificar un grup de característiques genètiques que s'agrupen en 58 loci (o regions de l’ADN), 10 d'ells nous, que confirmen la rellevància del control dels nivells de colesterol i la inflamació i, al mateix temps, identifiquen de forma nova la importància del funcionament de la paret de l'artèria en l'origen d'aquesta malaltia. La diferència d’aquest estudi consisteix en que és el primer que ha analitzat de manera sistemàtica 2,7 milions de característiques genètiques rares que expliquen aproximadament el 13% de la base genètica de la malaltia. Roberto Elosua, coordinador del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM i coautor del treball, afirma que aquest descobriment obre la porta a la investigació sobre noves dianes terapèutiques per a la prevenció d’una malaltia que és la principal causa de mort als països industrialitzats i es pot presentar com angina de pit, infart de miocardi i, en ocasions, com mort sobtada.



No vas poder veure el documental del Sense Ficció "L'hospital que mira al mar"?

Dimarts 8 de setembre es va emetre a TV3 a les 21:55 aquest documental de 53 minuts que fa un recorregut per la història del nostre hospital. Si t’ho vas perdre, et convidem a veure’l íntegrament a Youtube.

Des de l'època en que era un Hospital d'Infecciosos, passant pels anys convulsos de la guerra civil i el temps de misèria i epidèmies que va suposar la postguerra, els anys del franquisme, amb la destacada visita de Fleming a Barcelona, i la posterior transició democràtica, fins a l'actualitat. Un document històric que compte amb els testimonis dels professionals, dels veïns, dels pacients i de diferents agents amb una vinculació directe amb el centre. Aquí el podreu veure íntegrament.



Els oncòlegs de l'Hospital del Mar participen en l'estudi per a identificar el gen de les metàstasis òssies del càncer de mama

Joan Albanell, Cap del Servei d'Oncologia, participa en un estudi que pot ser clau per a detectar precoçment els pacients amb risc de patir metàstasi a l'os.

Aquest estudi, publicat al Journal of National Cancer Institute i liderat per l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), ha descobert el gen que fa que les cèl·lules tumorals de mama facin niu als ossos i creïn nous tumors als ossos, les metàstasis. Actualment no existeix cap eina per a predir quines pacients amb càncer de mama podran patir-les, encara que aques procés passa en un 15-20% dels casos. Aquesta troballa ha donat lloc a la companyia Inbiomotion que ja té a punt la tecnologia i els estudis clínics amb 3.300 pacients per a validar aquest marcador.



  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa