No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
27

Juny, 2015


Un senzill kit de tests per precisar el millor tractament en el cáncer de còlon

Oncòlegs de l'Hospital del Mar identifiquen cinc noves mutacions genètiques d’aquest tipus de càncer que ajuden a predir possibles resistències al tractament quimioteràpic més habitual i poder escollir altres tractaments que seran eficaços en aquests casos, evitant toxicitats i millorant en precisió.

Les mutacions identificades sobre el gen EGFR (receptor del factor de creixement epidèrmic), són resistents al fàrmac cetuximab, el tractament habitual per al càncer de còlon però, en canvi, poden respondre a altres fàrmacs com el panitumumab o el nou Sym004, tal com demostra l'estudi liderat per la Dra. Clara Montagut i el Dr. Joan Albanell del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar. Per tant, conèixer si el pacient presenta o no aquestes mutacions determina la precisa elecció i l'èxit del tractament. Amb la biòpsia líquida, que es fa realitzant una simple anàlisi de sang en plataformes d’ultraseqüenciació genètica, podem fer una “fotografia” del moment en què es troba el tumor, si té aquestes mutacions i com està responent al tractament. El càncer colorectal és el tumor més freqüent en homes i dones i la seva incidència va en augment. És la primera causa de mort per càncer quan s'analitzen conjuntament els casos en homes i dones. En l'última dècada hi ha hagut una revolució amb la introducció de nous fàrmacs quimioteràpics i tractaments dirigits a dianes cel·lulars, com els fàrmacs o anticossos monoclonals utilitzats en el tractament del càncer colorectal.

Apropant distàncies, apropant capacitats. Travessa x2 de l'Estret de Gibraltar per la Síndrome de Down

La il·lusió per superar-se és un dret de tots. Per això des d'Amics de l'Hospital del Mar posem en marxa campanyes de micromecenatge com “Apropant distàncies, apropant capacitats”, que connecta el desig de superar-se i ajudar de tres nedadors amb el desig de superar les discapacitats intel·lectuals de la Síndrome de Down del nou projecte científic de l’IMIM. L’esforç i l’experiència de Carles Céspedes, Fer Espina i David Presas es posaran a prova fent una increïble travessa d’anada i tornada a l’Estret de Gibraltar i, amb el teu suport i el d’altres persones i entitats que creuen en la superació humana, ajudaran a finançar un projecte que pretén crear una eina d’estimulació cognitiva en forma de videojoc que entreni les habilitats i millori les capacitats cognitives dels nens amb Síndrome de Down. Vols fer alguna cosa per a apropar capacitats? Doncs amb Amics de l'Hospital del Mar pots fer-ho.


La crisi econòmica influeix en el consum d’alcohol, cànnabis i tranquil·litzants

Un estudi desenvolupat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), conjuntament amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), demostra que els hàbits de consum d’aquestes substàncies varia en les etapes de recessió económica.

A partir de les dades recollides en la “Encuesta Domiciliaria sobre Alcohol y Drogas en España (EDADES)”, representativa a nivell nacional per a la població de 15 a 64 anys i amb una mostra total de 62.440 individus, els investigadors, coordinats per Antonia Domingo, del grup de recerca en epidemiologia de les drogues d'abús de l’IMIM, han conclòs que durant les èpoques de crisi es mostra una reducció del consum excessiu diari d’alcohol en totes les franges d’edat. Per altra banda, un increment de consum esporàdic excessiu podria ser una manera de fer front a l’ansietat produida per la pèrdua de la feina o les dificultats financeres. El consum esporàdic de cànnabis va augmentar entre la població de 34 a 65 anys, independentment del sexe, probablement a causa de l’ansietat d'una situació d’atur. Tanmateix, l’ús intensiu de tranquil·litzats s’ha vist incrementat en els homes amb feina i en les dones de 34 a 65 anys, amb feina o sense. Els autors de l’estudi apunten a que una millora de les polítiques “per protegir les persones en situacions d’atur i dificultats econòmiques, així com estratègies per a garantir condicions de treball més segures, són importants per a evitar el deteriorament de la salut mental i/o abús de substàncies durant les recessions econòmiques”.


Una marxa nòrdica per lluitar contra el tabac!

La Comissió Hospitals sense Fum del PSMAR va organitzar, amb motiu del Dia Mundial contra el tabac el 7 de juny, una marxa nòrdica amb la col·laboració de monitors especialistes de l’empresa Bendhora.

El “nòrdic walking” és una foma de marxa que inclou no només l'acció de les cames com en la marxa normal, sinó també dels braços i el tòrax, ja que s’utilitzen els bastons per a impulsar el cos. Amb motiu del Centenari de l’Hospital de Mar es va realitzar un recorregut que va començar a les 9:00 hs i anava des del Centre Dr. Emili Mira fins a l'Hospital del Mar. La marxa va tenir una durada de 3 hores en la qual es va recórrer una distància d’onze kilòmetres. Per a participar en aquesta activitat no cal cap equipament especial, únicament roba i calçat còmodes. A la marxa popular van participar més de 50 persones.


El voluntariat: una presència que sana i alleuja

El Parc de Salut Mar i la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) van organitzar la X Jornada de Voluntariat en l’àmbit de la Salut

El 29 de maig, amb motiu del Centenari de l'Hospital del Mar i els 25 anys de la FCVS, es va celebrar amb conferències, xerrades i tallers la X Jornada de Voluntariat en l'àmbit de la Salut, en què van participar 162 professionals i voluntaris d'entitats, empreses i institucions públiques que planifiquen serveis i programes de voluntariat. Sota el títol “El voluntariat: una presència que sana i alleuja” es va acomplir el triple objectiu de posar en comú experiències i bones pràctiques, compartir espais de trobada entre voluntaris del sector i continuar fomentant el voluntariat en aquest àmbit, que potencia la labor dels professionals i dóna resposta a les necessitats de caire no assistencial dels pacients i les seves famílies. La jornada va comptar amb la presència de diferents perfils del món de la salut, el voluntariat i els mitjans de comunicació. La segona part de la jornada va realitzar una mostra de tallers útils per als voluntaris, des del Txi Kung al Mindfulness, la risoteràpia o les eines emocionals per al voluntariat.


Acosta't a la vida rural a Ruanda

L’Associació MD OPEN WORLD porta a l'Hospital del Mar l'exposició "Rural Life in Rwanda" per a presentar el treball que han dut a terme en Cyahinda, una comunitat localitzada a la província Sud de Ruanda.

Durant tot el mes de juny s'ha pogut visitar al passadís central de l'Hospital del Mar aquesta exposició fotogràfica que aborda amb una reflexió crítica la situació en què viu aquesta comunitat ruandesa. MD OPEN WORLD és una organització formada per estudiants del Campus Universitari Mar, de Ciències de la salut de la Universitat Pompeu Fabra i professionals del món sanitari que treballa amb el propòsit de millorar la qualitat de vida dels col·lectius més perjudicats, realitzant accions destinades a la millora de l’educació o la disponibilitat d’aliments, així com per a proporcionar un entorn adequat per al desenvolupament dels infants, promovent la igualtat i els drets humans. Encara que aquest projecte compta amb la subvenció de la UPF SOLIDÀRIA, l'organització demana la implicació del visitant per tal que el projecte que porten a terme en aquesta comunitat pugui estar acabat i actiu a la tardor del 2015.
Per participar o rebre més informació, contacteu amb info@mdopenworld.org o visiteu el seu web.


Els Centres de Secundària del barri visiten l’expo del Centenari de l'Hospital del Mar i els laboratoris de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)

El Departament d'Acció Cultural i Educativa del Museu d'Història de Catalunya juntament amb el PSMAR organitzen un conjunt de visites guiades per als Instituts de Secundària de la nostra zona de referència.

Aquesta activitat té com a objectiu que els estudiants de secundària puguin conèixer millor la història del seu hospital de referència i la feina que es desenvolupa en un laboratori o en un grup de recerca de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) on els mateixos investigadors són els encarregats d’explicar la recerca que s'està portant a terme en aquell moment. Aquesta iniciativa s’inscriu en el marc de l'exposició "Hospital del Mar: 100 anys amb el bàtec de Barcelona" que encara es pot visitar al Museu d'Història de Catalunya i ja hi han participat dos instituts, l'Institut la Salle de la Barceloneta i l'Escola Tècnico Professional Xavier.


Neurociències, fregant la ficció

El passat dijous 21 de maig, en el marc del Simpòsium Neurociències 2015, es van presentar les línies d’investigació que s’obren en l’àmbit de les neurociències, incloent les futures aplicacions d'estructures artificials per a les malalties cardiovasculars i neurològiques.

Sota el títol “De l’assistència a la recerca” va tenir lloc aquest jornada on es va fer un repàs a l’actualitat de la realitat assistencial de les malalties neurològiques. Aquest simpòsium, obert a tots els professionals de la salut i públic interessat en les neurociències, va intentar reflectir la realitat assistencial i de recerca en l’àmbit de les neurociències a l’Hospital del Mar. Durant la sessió del matí es va fer un repàs a tot allò que sabem sobre demències, esclerosi múltiple, epilèpsia i patologia vascular cerebral. Durant la sessió de tarda es van presentar alguns dels projectes de recerca més innovadors, com el que va presentar la Dra. Mercedes Balcells del Massachusets Institute of Technology (MIT) de Boston i col·laboradora de l'Hospital del Mar, que va ser l'encarregada de tancar el simpòsium amb una conferència magistral sobre la futura aplicació de vasos sanguinis artificials en la malaltia cardiovascular i neurològica, un exemple de les fascinants oportunitats que s’estan obrint en el futur de les Neurociències.


El càncer: una altra visió de la malaltia

La Jornada sobre el càncer, celebrada en el marc del Centenari de l'Hospital del Mar, va posar sobre la taula diferents preocupacions de malalts, associacions i professionals sobre diagnòstic, tractament i recerca sobre aquesta malaltia.

Diferents professionals, associacions i malalts van posar en comú els seus interessos sobre l'atenció multidisciplinar i des de diferents enfocs del càncer, incloent temes com l'alimentació, la sexualitat, el suport mutu, l'empatia en la consulta mèdica i l'empoderament del pacient com a protagonista en la presa de decisions.La Jornada va comptar a més amb la participació del Dr. Joan Albanell, Cap del servei d’oncologia mèdica de l’Hospital del Mar i director del programa de recerca en càncer de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), que va exposar les darreres novetats en les línies de recerca sobre el càncer que s’estan desenvolupant a l’IMIM.


La Unió Europea aposta per MedBioinformatics

Aquest projecte, coordinat per l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i dedicat al desenvolupament d’eines bioinformàtiques per facilitar la recerca translacional i la medicina presonalitzada en oncologia i neuropsiquiatria, rep un finançament de 3,5 milions d’euros en el marc de l’Horitzó 2020, Programa Marc d’Investigació e Innovació de la Unió Europea.

Les eines MedBioinformatics tenen per objectiu analitzar adequadament l’enorme volum de dades i coneixement que es genera en la investigació biomèdica i que es troben repartides en diferents repositoris arreu del món. Aquestes aplicacions, centrades en les especialitats d’oncologia i neuropsiquiatria i que cobreix cinc eixos d’expertesa (bioinformàtica, recerca translacional, pràctica clínica, indústria/PIMEs i gestió de projectes), tindran un gran impacte en la salut i el benestar de la població. MedBioinformatics compta amb un equip multidisciplinari constituït per bioinformàtics, investigadors translacionals i clínics, i amb la participació de 13 grups de recerca de 9 institucions de 5 països diferents. En paraules de Ferran Sanz, coordinador del Programa de Recerca en Informàtica Biomèdica de l’IMIM, la UPF i coordinador d’aquest projecte, el finançament servirà per “desenvolupar aplicacions que integrin, analitzin i mostrin la informació biomèdica d'una manera que sigui immediatament comprensible i útil per als usuaris finals”.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa