No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
26

Maig, 2015


El PSMAR guanya el Premi Europeu d'Excel·lència en Higiene de Mans 2015.

La taxa de compliment en higiene de mans als centres del PSMAR durant 2015 ha estat d'un 75%, un 11% més que l'any anterior.

El PSMAR ha estat guanyador del Concurs Europeu d'Excel·lència en Higiene de mans organitzat per la OMS, que premia a la Institució i als grups de professionals de la salut que promouen la seguretat del pacient i la higiene de mans. Al PSMAR, aquesta tasca la lidera el Programa de Control d'Infeccions del Servei d'Epidemiologia i Avaluació. A més, el 5 de maig es va celebrar la Jornada Global per a la Higiene de Mans, que tenia com a objectiu millorar la implicació dels professionals i la ciutadania sobre la importància de la higiene de mans per evitar infeccions. En el marc de la Jornada es van lliurar els premis a les Unitats d’Hospitalització del PSMAR amb la millor taxa de compliment en el primer moment (abans del contacte amb el pacient) dels 5 moments per a la higiene de mans definits per l’OMS. A l'Hospital del Mar, la Unitat de Neonats i la UH50 van ser les guanyadores, a l'Esperança, la Unitat de Pal·liatius i la de Geriatria d'aguts i al Centre Fòrum, la Unitat 2A de Convalescència. Durant la jornada es va projectar un vídeo realitzat gràcies a la col·laboració de la unitat de Pediatria i dels Pallapupas.

Hospital del Mar: 100 anys amb el batec de Barcelona

El proper dia 14 de maig s’inaugura al Museu d’Història de Catalunya l’Exposició “Hospital del Mar, 100 anys amb el batec de Barcelona”, que commemora el primer segle de vida d’aquesta institució sanitària. L’exposició romandrà tres mesos al museu, oberta al públic gratuïtament i finalitzarà el 15 de juliol. Us esperem, perquè vosaltres sou part de la història del MAR!!


Es reinicien les obres d’ampliació de l’Hospital del Mar

El dia 4 de maig de 2015 es van iniciar els treballs de construcció de la Fase I B HM d’ampliació de l’Hospital del Mar, fruit de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per a dotar econòmicament el projecte, aturat des de 2010.

La nova fase d’ampliació afegeix 15.877 m2 als 44.176 m2 que actualment conformen l’Hospital del Mar, un augment del 36% de la superfície construïda. L’element principal és l’anomenat “Edifici 1” de l’Hospital del Mar, que constarà de cinc plantes, façanes i cobertes i les torres d’acabament de les futures unitats d’hospitalització previstes a la següent fase d’ampliació. Les obres duraran al voltant de 18 mesos i són la primera passa del pla d’ampliació però no resolen totalment les necessitats de l’Hospital. El nou edifici incorporarà un nou Servei d’Urgències amb 45 punts d’atenció, una tercera sala d’Hemodinàmia i Arítmies, nous hospitals de dia, servei de Radioteràpia i un nou bloc de Ginecologia-Obstetrícia. El projecte d’ampliació vol apropar tots els serveis encara ubicats a l’Hospital de l’Esperança a la població de Ciutat Vella i Sant Martí, reconeixent el paper estratègic del centre i mantenint l’aposta per les línies d’atenció sanitària d’alta especialització (terciarisme).


Una nova combinació de fàrmacs millora el tractament dels pacients amb limfoma MALT

Un grup d’investigadors de l’Hospital del Mar publica un estudi realitzat en el marc del Grup Espanyol de Limfomes que combina dos fàrmacs per tractar els pacients amb limfoma MALT (Mucosa Associated Lymphoid Tissue).

Aquest estudi, coordinat pel Dr. Antonio Salar (hematòleg de l’Hospital del Mar) i publicat a Lancet Haematology, demostra l’eficàcia de combinar els fàrmacs bendamustine i rituximab per tractar els pacients amb limfoma de MALT, una forma rara del limfoma maligne no Hodgkin que afecta principalment a adults de més de 60 anys, amb una lleugera predominança femenina. Aquesta investigació, que ha durat quatre anys i ha obtingut la col·laboració de 19 centres de tot el territori espanyol, ha demostrat una excel·lent tolerància a curt i mig termini, reduint el nombre de cicles de tractament necessaris i els nivells de toxicitat i millorant la tolerància, aconseguint finalment, en paraules del Dr. Salar, “millorar la qualitat de vida del pacient que pateix aquesta malaltia”.


Pot la bona gestió contenir la despesa sanitària?

El Centenari de l’Hospital del Mar reivindica la seva aportació a la modernització de la gestió de la salut, i va organitzar una conferència que va comptar amb el President del PSMAR, Josep Maria Via, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el subsecretari general de les Nacions Unides, Joan Clos, i el Conseller de Salut, Boi Ruiz, que es va encarregar de la cloenda.

El dia 28 de febrer es va celebrar, dins dels actes del Centenari de l’Hospital del Mar, la conferència “Assaltant els hospitals. Polítics i gestió sanitària”, impartida per doctor en ciències polítiques Víctor Lapuente. Fruit dels seus estudis d’economia científics i acadèmics, Lapuente va defensar una gestió pública moderna i competitiva, que tingués com a objectiu els resultats sanitaris i econòmics en comptes de procediments i burocratització, aportant dades sobre la correlació entre sistemes de salut al món i grau de corrupció. A la taula rodona posterior, titulada “La importància de la gestió empresarial a la sanitat” es va commemorar l’aportació que l’Ajuntament de Barcelona va fer amb la modernització de la gestió del sistema de salut l’any 1981, quan va crear l’IMAS, fent una aposta audaç de modernització i empresarialització dels hospitals municipals, que va contribuir a construir el Model Sanitari Català. La jornada va convidar a la societat a pensar i pronunciar-se sobre els canvis necessaris per a fer la sanitat més sostenible, presentant un manifest de defensa de la gestió empresarial de la salut.


Un dia per a parlar d’Innovació

El passat dia 27 d’abril va tenir lloc a la Sala Marull del PSMAR la “Jornada d’Innovació”, que forma part de la formació que reben els seleccionats que passen a la segona fase del Ier Concurs que el PSMAR organitza al voltant d’aquesta temàtica.

L’objectiu d’aquesta jornada oberta, a més dels participants en el concurs, a tots els professionals del PSMAR, va consistir en assentar les bases dels conceptes bàsics lligats a la innovació, els seus avantatges i la seva gestió i protecció a l’entorn hospitalari. Les ponències van tractar aquests punts, presentats de forma magistral per Jorge Juan Fernández, Director de l’àrea e-Health i Salut 2.0 de l’Hospital Sant Joan de Déu i Alejandro Griffiths, advocat a Rosaud Costas Duran SLP.


Tots els centres PSMAR es van unir en la celebració de la diada de Sant Jordi

El passat 23 d’abril, amb motiu de la diada de Sant Jordi, tots els centres PSMAR van celebrar aquesta popular tradició organitzant originals i festives activitats.

Pacients, professionals, voluntaris, famílies, grans i petits… Tothom va participar conjuntament en les activitats que es van organitzar durant la diada de Sant Jordi al Hospital del Mar, al Centre Dr. Emili Mira, a l’Hospital de l’Esperança i al Centre Fórum. Des de parades de flors i manualitats fetes pels pacients, passant per l’obsequi de llibres als nens i nenes ingressats, fins a un torneig de futbol sala, un concert i tallers de roses artesanals realitzades amb feltre. Agraïm la motivació i l'entusiasme de tots els que ho vau fer possible!


De Fleming a la recerca translacional: el recorregut de la ciència al PSMAR

L’Hospital del Mar commemora els seus cent anys amb un reconeixement al paper clau de la ciència en la millora de la Medicina i la salut de les persones.

Amb motiu del Centenari de l’Hospital del Mar, el passat dia 29 d’abril va tenir lloc la quarta sessió científica i de divulgació, al voltant de la recerca. Sota el títol “De Fleming a la recerca translacional” es va fer una revisió de l’evolució de la recerca a l’Hospital del Mar i en el seu Institut de Recerca, pioner en comptar amb un edifici específic per a la investigació i que va ser inaugurat oficialment el 1948 pel cèlebre Premi Nobel i pare de la Penicilina, Alexandr Fleming. També va comptar amb la conferència del prestigiós immunòleg Alberto Mantovani “Immunitat i càncer: travessant la vall entre el laboratori i el llit del pacient” que ens va explicar com la investigació en immunologia, durant anys confinada als laboratoris i als estudis de ciència bàsica, ha fet un salt exponencial per a adquirir una aplicabilitat inqüestionable en el tractament de precisió del càncer.


Investigadors de l’IMIM proposen una nova estratègia terapèutica per al tractament del càncer colorectal

L'estudi, que ha estat publicat a la revista Science Signaling, permetrà avançar en la personalització del tractament d’aquest tipus de càncer colorectal de mal pronòstic.

Lluís Espinosa, investigador del grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l’IMIM, i el seu grup d’investigadors, en col·laboració amb altres professionals d’IDIBELL (Institut Català d’Oncologia), han obert les portes d’una nova via per al tractament personalitzat basada en la inhibició de l'activitat endosomal per al tractament dels càncers amb els gens KRAS i BRAF mutats. La novetat d’aquesta investigació en el tractament d’aquest tipus de càncer, que esdevé la segona causa de mort per càncer en la població occidental, consisteix en fer servir inhibidors que s’havien utilitzat fins ara en la prevenció i tractament del paludisme per a impedir la metàstasi d’aquest tipus de càncer, sense augmentar la toxicitat dels tractaments estàndards. Aquesta recerca continua per tal d’identificar nous inhibidors de la funció endosomal més eficaços i específics per a reduir tant com sigui possible la resistència del càncer a les teràpies habituals.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa