No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
25

Abril, 2015


Anima't a col·laborar i lluitar contra l'estigma i la discriminació “Donant la cara” per la salut mental!

El Parc de Salut MAR s'afegeix a la campanya que l'Aliança Catalana del Sector de la Salut Mental ha posat en marxa per a lluitar contra l'estigma i la discriminació, sota el lema #dónalacara.

Col·laborar amb aquesta iniciativa és molt fàcil i amb unes petites accions ajudareu a lluitar contra l’estigma i la discriminació de les persones que pateixen probleme de salut mental:

Feu-vos una foto individual i/o en grup per al gran mural contra l'estigma, amb el lema “Construïm junts el mapa antiestigma de Catalunya!”.

A través del twitter feu piulades que incloguin el hashtag #dónalacara.

Compartint a les xarxes les càpsules de vídeos d'activistes d’Obertament i persones del seu entorn proper, que expliquen les seves vivències.

Us animem a entrar al web de l'associació que promou aquesta iniciativa per tal que la conegueu i en feu la difusió que estigui a les vostres mans. Fes clic aquí.

La salut i l’entorn social van de la mà

El treballador social ha esdevingut en els darrers quaranta anys un professional clau en l’atenció integral de la salut de les persones. Tenir una malaltia és un canvi important a la vida de la persona i pot suposar noves necessitats i dinàmiques que influeixen en el fet de recuperar-se o d’adaptar-se a la nova situació. Voleu saber quina feina desenvolupen les prop de trenta treballadores socials del PSMAR?


L’Hospital del Mar consolida el Laboratori de l’Artrosi amb la finalitat de desenvolupar estudis que treballen aquesta malaltia

L’Hospital del Mar presenta un “termòmetre” per quantificar el dolor produït per l’Artrosi, malaltia que afecta el 10,2% de la població.

Aquesta experiència, única al nostre país, es va presentar a la segona conferència commemorativa del Centenari de l'Hospital del Mar, anomenada "Dolor i Artrosi" el dia 13 de març. Un dels estudis més innovadors d'aquest laboratori consisteix a quantificar el dolor amb resonàncies funcionals que detecten canvis en la microcirculació vascular cerebral. Aquesta eina permet visualitzar les àrees del cervell implicades en cada dimensió dolorosa (dolor algèsic, patiment i dolor cognitiu) i quin tipus de dolor millora amb un tractament determinat. “El dolor és una qüestió subjectiva i per això sempre hem volgut tenir un termòmetre del dolor, perquè cada persona la viu d’una manera completament diferent”, afirma el Dr. Pere Benito, Cap del servei de Reumatologia de l’Hospital del Mar. A la conferència, moderada pel periodista Ricardo Aparicio, també es va fer un repàs de les teràpies actuals, novetats i perspectives de futur d’aquesta malaltia.


El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon i Recte arriba a més de 81.000 persones a través de les farmàcies

A la segona ronda del Programa, entre gener de 2012 i desembre de 2013, s'han detectat fins a un 5,2% de casos positius i ha registrat una participació de fins al 54% en algun districte.

Cada any a només a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 nous casos de càncer de còlon. El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte, implantat a finals de 2009 a Barcelona, ha aconseguit augmentar fins al 48% la participació mitjana, cinc punts per sobre de l'anterior campanya. S’han realitzat en aquesta segona fase 3.599 colonoscòpies i s’ha aconseguit detectar 165 càncers, 1.234 adenomes d’alt risc i 696 de baix risc. Concertat en la Cartera de Serveis del CatSalut, aquest programa estableix un model organitzatiu entre l’Hospital del Mar, l'Hospital Clínic i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Actualment el programa està en fase d’expansió i s’ha estès a les comarques d’Osona, La Garrotxa i el Ripollès.


Identificat un nou biomarcador que ajuda a establir el pronóstic del melanoma maligne

Dermatòlegs de l’Hospital del Mar i investigadors de l’IMIM descobreixen el primer marcador molecular fiable que ajuda a establir el pronòstic per aquest tipus de càncer tan agressiu.

El NCoR és una proteïna reguladora de la transcripció gènica i té un paper clau en l’evolució del melanoma maligne, un càncer que té un comportament que canvia substancialment d’un pacient a un altre. En paraules del Dr. Fernando Gallardo, cap de secció de Dermatologia de l’Hospital del Mar i un dels autors d’aquest treball, “la identificació de NCoR com a nou biomarcador obre la porta a disposar d’una eina que permeti predir com evolucionarà cada pacient, però que, a més, permetrà identificar quines persones es poden beneficiar de futures teràpies de tractament basades en el control d’aquesta proteïna”. Aquest és un fet molt rellevant perquè, fins ara, no hi havia marcadors pronòstic a nivell molecular que indiquéssin la millor o pitjor evolució d'aquest tipus de càncer de pell que provoca anualment més de 20.000 morts a Europa i més de 50.000 a tot el món.


El projecte sobre la Síndrome d'Alcoholisme Fetal (SAF) és escollit com exemple d'excel·lència

El projecte, liderat per Óscar García, pediatra de l'Hospital del Mar i investigador del grup de recerca en Infància i Entorn de l'IMIM, obté el reconeixement de Recercaixa, un programa impulsat per l'Obra Social "La Caixa" amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques(ACUP)

Aquest projecte, que també va rebre finançament en l'edició anterior, pretén determinar si els infants adoptats a l’Europa de l’Est per famílies catalanes presenten alteracions compatibles amb el diagnòstic de la SAF i la seva prevalença. El treball és un dels tres escollits com a model d’excel·lència en l’àmbit de la recerca mèdica. S’estima que a Espanya la SAF podria afectar 2 de cada 1.000 nounats, i la seva incidència entre els infants de 5 a 14 anys ha experimentat un creixement important arran de l’elevat nombre d’adopcions procedents de països de l’Europa de l’Est, on el consum d’alcohol durant l’embaràs, especialment en infants susceptibles de ser adoptats, és molt elevat. L’Hospital del Mar va posar en marxa fa dos mesos un dispensari especialitzat en aquest diagnòstic, en col·laboració amb el Servei de Genètica de l’Hospital Vall d’Hebron, dirigit pel Dr. Miguel del Campo, tot un referent en el diagnòstic d’aquest trastorn.


L'Hospital del Mar rep la distinció de la Creu de Sant Jordi i la placa Josep Trueta al mèrit sanitari

L’Hospital del Mar ha estat distingit amb La Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya, i també amb la placa Josep Trueta al mèrit sanitari amb motiu de la celebració del nostre Centenari.

La Creu de Sant Jordi es va crear l'any 1981 per a distingir les persones o institucions que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. En la distinció que rebrà l'Hospital del Mar, junt amb altres 14 entitats i 27 personalitats, es diu: "En la commemoració del centenari d’una institució sanitària de Barcelona vinculada especialment als seus barris marítims. Dedicat inicialment a combatre les malalties infeccioses i les epidèmies greus, en la dècada del 1970 del segle XX s’hi va crear la primera unitat de deshabituació de toxicomanies de Catalunya. Centre de referència durant la celebració dels Jocs Olímpics del 1992, destaca tant per la tasca assistencial com la de recerca, integrades actualment al Parc de Salut Mar."

La placa Josep Trueta, distinció creada pel Govern l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català, reconeix a entitats del món sanitari que han destacat per propis mèrits de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa