No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
20

Octubre, 2014


Una recerca oncològica de l’Hospital del Mar, únic projecte de l’estat espanyol a les beques d’Innovació de Merck Serono

El projecte liderat per les doctores Clara Montagut, experta en càncer colorectal, i Beatriz Bellosillo, experta en biologia molecular, ha estat seleccionat entre més de 140 candidatures internacionals.

El projecte presentat per les investigadores de l’Hospital del Mar ha rebut una de les tres beques d’Innovació en Oncologia (GOI) que ha atorgat per primera vegada Merck Serono, la divisió biofarmacèutica de Merck, per a finançar els projectes de major rellevància en el tractament personalitzat de pacients amb tumors sòlids. Amb 360.000 euros de finançament, el projecte presentat cerca noves opcions per a millorar el coneixement biològic del càncer colorectal i oferir el que s’anomena “medicina de precisió”, un tractament personalitzat i adequat a cada pacient, per a evitar resistències, toxicitats i tractaments inactius, amb un abordatge innovador i menys agressiu que fa servir mostres de sang en comptes de biòpsies del tumor.


El PSMAR celebra 1000 trasplantaments de ronyó.

La primera Sessió general del curs 2014-15 –de llarga tradició entre les activitats de formació continuada- ha commemorat i celebrat la realització del trasplantament renal número 1000 a l’Hospital del Mar. A l’acte, que subratllava el treball multidisciplinar i de col•laboració, a més dels Serveis implicats, han tingut com a protagonistes els pacients trasplantats número 1 i 1000, a més dels seus donants vius. Voleu conèixer les seves fascinants històries de salut i solidaritat?


Priscila Giraldo, guardonada als Premis sobre Bioètica de la Fundació Víctor Grífols

El seu treball ha comptat amb l’assessorament i suport d’investigadors del Risk Management Foundation of Harvard Medical Institutions, de Cambridge (Estats Units).

Priscila Giraldo, del Servei d’Epidemiologia i Avaluació, ha estat guardonada amb la beca de 5.000 euros sobre bioètica de la Fundació Grífols i Lucas pel seu treball “Comunicació i disculpa després de l’error mèdic”. Aquest projecte identifica els aspectes ètics i legals que intervenen en el moment en què el professional de salut ha d’informar al pacient que s’ha produït un error o esdeveniment advers, trobant les barreres i oportunitats per a la millor comunicació entre professionals i pacients.


Jornada de portes obertes del Campus Universitari MAR

El dia 4 d’octubre es va obrir al públic amb una sèrie de nou interessants conferències per als futurs estudiants.

La Jornada serveix per a donar a conèixer les instal·lacions on s’imparteixen els estudis de Biologia Humana, Enginyeria Biomèdica, Fisioteràpia, Infermeria i Medicina. Allà els futurs estudiants van poder copsar el tipus de pràctiques que s’hi realitzen i assistir a una de les nous conferències de divulgació que tenen lloc durant la Jornada i que plantegen temes d’interès per a aquestes professions, com ara “Com avança la medicina gràcies a la recerca”, “Com podem ajudar-li les infermeres i infermers a millorar la salut?”, “Les ciències biomèdiques, comprendre per a preservar la vida” o “Fisioteràpia, més que un massatge”.


Ponte en mi piel, exposició sobre l’impacte de la urticària en la vida quotidiana

L’Hospital del Mar acull, fins al 31 d’octubre, l’exposició de fotografies que celebren el primer Dia Mundial de la Urticària Crònica, una malaltia que afecta el 2% de la població i que fins a un 20% ha patit algun cop.

“Ponte en mi piel” és una col·lecció de 20 fotografies que mostren, a través d’escenes quotidianes i de frases o testimonis, la frustració, ansietat o dolor que causa conviure a diari amb la urticària. Aquesta afecció dermatològica, que afecta a 2 dones per cada home, és especialment molesta perquè consisteix en l’aparició pràcticament diària de faves per tot el cos, amb picor i sovint inflors i que dura com a mínim un mes i mig. Podeu veure les fotos en l’enllaç d’aquesta notícia.



El malalt dual, cap a un tractament integrat i un major coneixement del cervell

L’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) ha organitzat al Centre Dr. Emili Mira una taula rodona sobre aquesta complexa patologia, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

La taula va ser moderada per Felip Bory, director mèdic del PSMAR, i va comptar amb la participació de Marta Torrens, directora del procés d’Addiccions de l’INAD. Els malalts duals són aquells que presenten al mateix temps una addicció i un altre trastorn mental i representen del 40% al 60% dels addictes a substàncies i el mateix percentatge dels qui tenen qualsevol altra malaltia mental. Estudiar els mecanismes neurobiològics del “cervell dual”, els factors de risc i els protectors estan en les línies de treball més immediates per a trobar nous tractaments i estratègies de prevenció i de disminució de danys. El model d’atenció, que suposa enormes costos relacionats amb la sanitat i els serveis socials i judicials, haurà de tendir cap a una assistència integrada d’aquesta patologia més que no pas l’actual model en paral·lel i seqüencial, a càrrec dels diferents especialistes per separat i reaccionant als episodis i no al procés global d’aquesta complexa patologia.


Open Day, setena edició de les Portes Obertes del PRBB

Èxit de participació als actes organitzats per a donar a conèixer la ciència i el treball dels científics en l’edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), on es troba l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

En aquesta edició, de nou, científics i personal dels centres del PRBB van dedicar el dia, de forma totalment voluntària, a fer xerrades, visites guiades per a ensenyar laboratoris i equips, tallers lúdics, experiments i activitats, tancant la jornada amb un cafè científic. Enguany han destacat els tallers “Mesura la teva salut cardiovascular”, “El joc de la immunologia” o “La prevenció és cosa de tots”. La Jornada de Portes Obertes, que va tenir lloc de 10 a 19h, és un acte obert, gratuït i amb una ampla oferta d’activitats per a totes les edats.


Comença UniverSal, un projecte sobre la salut mental dels universitaris

L’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) coordina a nivell estatal cinc universitats que convidaran a participar a 25.000 estudiants.

El projecte UniverSal, que tindrà una durada de tres anys, té com a objectiu identificar factors associats al benestar psicològic en els joves que inicien enguany els estudis universitaris, així com els factors que promouen o posen en risc la salut mental. Jordi Alonso, director del programa d’Epidemiologia i Salut públic de l’IMIM, explica que és un estudi necessari perquè l’etapa universitària és un moment clau per al desenvolupament personal i vital de l’estudiant. El pas a l’edat adulta, el nou entorn i les creixents demandes acadèmiques són reptes per als estudiants. Els resultats de l’estudi, consistent en completar senzilles enquestes en línia, ajudaran a desenvolupar accions d’atenció i prevenció de la malaltia mental.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa