No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
19

Setembre, 2014


Les obres de l’Hospital del Mar tiren endavant!

El procés d’obres d’ampliació es reprendrà abans d’acabar l’any gràcies al compromís de l’Ajuntament de Barcelona per finançar la finalització de l’edifici annex a l’hospital.

L’Ajuntament de Barcelona, a través del compromís personal expressat per l’Alcalde i l’acord entre l’equip de govern i el Partit Popular, s’ha compromès a fer una transferència plurianualitzada, amb 10 milions assignats pel 2014, cinc pel 2015 i altres 15 milions per al 2016. L’aplicació d’aquesta dotació econòmica es farà amb criteris tècnics a través d’una comissió mixta Ajuntament-Hospital del Mar. Es preveu que el nou edifici incorpori les àrees d’Urgències, Radioteràpia, Hemodinàmica, el Bloc Obstètric, la central d’instal·lacions elèctriques i de climatització, entre les actuacions més destacades.


Antoni Ribas, fent ciència i país als Estats Units

El Dr. Ribas dirigeix un laboratori a la Universitat de Califòrnia-Los Angeles, on s’estudien nous tractaments per al melanoma avançat, amb estudis en teràpia cel·lular amb limfòcits alterats genèticament, anticossos bloquejants del CTLA-4 i PD-1, teràpies diana bloquejant BRAF i la utilització de nanopartícules vehiculitzant siRNAs. Ens va visitar el passat juliol al cicle de Conferències “Construint ponts entre la Recerca i la Salut”. Foto: Xavier Cervera, La Vanguardia.


La infermera de Nefrologia Tai Mooi Ho rep el Segon Premi de l'EDTNA/ERCA Manuscript Scholarship

El guardó premia un estudi que avalua l'educació sanitària en pacients que pateixen hipertensió.

La infermera Tai Mooi Ho va rebre aquest prestigiós premi en el transcurs del congrés internacional de la European Dyalisis and Transplant Nurses Association/European Renal Care Association, celebrat a Riga del 6 al 9 de setembre. La infermera liderava un treball del Grup d'Infermeria de la Societat Catalana d'Hipertensió Arterial amb el títol "Avaluant l'impacte de la intervenció educativa en pacients hipertensos".


Hematòlegs de l’Hospital del Mar presenten un important avenç en el tractament del limfoma

L’administració del tractament del limfoma fol·licular es redueix de 3 hores a 7 minuts.

Hematòlegs de l’Hospital del Mar liderats pel Dr. Antonio Salar, han aconseguit reduir dràsticament el temps d’administració de l’anticòs monoclonal rituximab, canviant la via d’administració endovenosa per una dosi subcutània fixa de 1400 mg molt ben tolerada. Aquesta reducció permetrà a més alliberar espais hospitalaris i tractar més pacients. L’article científic sobre aquest important estudi, promogut per la farmacèutica Roche, s’ha publicat a la prestigiosa revista Journal of Clinical Oncology. El tractament dissenyat pels hematòlegs del Mar estarà a disposició del mercat espanyol a principis de 2015.


Les pacients valoren molt positivament el Programa de detecció precoç del càncer de mama

L’enquesta a 480 dones mostra la satisfacció percebuda en les diferents fases del programa, des de l’atenció telefònica, el tracte del personal o la percepció de dolor en fer-se la prova tant a l’Hospital del Mar com a l’Hospital de l’Esperança, on es realitza el Programa.

Globalment, la satisfacció va ser molt positiva en tots dos centres. L’accessibilitat telefònica per a fer consultes es va considerar fàcil o molt fàcil, el tracte rebut als taulells de recepció i per part de les persones que realitzen les proves va ser correcte o molt correcte i els temps d’espera adequats o molt adequats en tots dos centres. També es valora favorablement el confort a les sales d’espera i van considerar que el dolor en practicar la prova era normalment lleu o moderat en algun cas. L’enquesta també va servir per a detectar algunes oportunitats de millora.



Els 200 gens que han evolucionat més ràpid en els humans

Un estudi del Programa de recerca en Informàtica Biomèdica de l’IMIM i la UPF utilitza noves dades genètiques per a obtenir una nova visió de l’evolució humana.

L’objectiu de l’estudi era aprofitar la disponibilitat de les variants genètiques d’un gran nombre de persones per a conèixer millor les mutacions que s’han produït en cinc milions d’anys d’evolució i que han pogut conferir un avantatge selectiu als humans. L’ús de seqüències codificants de proteïnes d’humans, ximpanzés, macacos i ratolins ha permès als investigadors investigar el passat remot de l’home tot identificant prop de 200 gens que haurien acumulat canvis adaptatius en els humans, entre els quals s’inclouen diversos gens que codifiquen proteïnes neuronals.


SOS somriures al Centre Fòrum

La mostra fotogràfica de diorames de playmobil és obra de Maite Castillo i José Cantí.

El 16 de setembre s'ha inaugurat al Centre Fòrum l'exposició "SOS somriures", una exposició fotogràfica a càrrec dels col·leccionistes de playmobils Maite Castillo y José Cantí, que van explicar als pacients i usuaris la seva afició i el procés de creació d'algunes de les originals obres exposades. Algunes de les obres mostren amb humor i tendresa escenes d'hospital i professionals sanitaris en acció. SOS somriures estarà exposada fins al dia 16 d'octubre.


Nova estratègia per millorar el tractament de lesions del coll d’úter

Ginecòlegs i patòlegs de l’Hospital del Mar estudien els genotips del virus del papil·loma humà (VPH) per a discriminar les dones amb risc real de desenvolupar un càncer invasiu.

Fins ara, les tècniques només permetien discriminar entre els virus d’alt risc i de baix risc, però el fet de poder conèixer el genotip del virus permetrà determinar exactament la seva perillositat i actuar en conseqüència. Aquest estudi, liderat pel Dr. Josep Maria Solé i guardonat al World Congress for Cervical Pahtology and Coloposcopy, ha analitzat el genotip del virus més freqüent (LSIL) present en 143 dones i els ha classificat en tres grans categories, establint que els genotips VPH16 i VPH18 mostren un major risc de progressió cap a la malignitat i s'han de realitzar un examen de coll d’úter, presa de mostres i control estricte de la seva evolució, mentre la resta de genotips poden rebre una conducta més expectant o fins i tot no fer cap tractament.


El premi més prestigiós de recerca en medi ambient recau en l’investigador Jordi Sunyer

El guardó, lliurat durant la Conferència Anual de la Societat Internacional d’Epidemiologia a Seattle, premia els epidemiòlegs que són models d’excel·lència en la recerca i promoció de la salut ambiental.

El Professor Jordi Sunyer, coordinador del grup de recerca en salut respiratòria, contaminació atmosfèrica i desenvolupament infantil de l’IMIM i codirector del CREAL, ha rebut el premi més prestigiós en epidemiologia ambiental, Premi John Goldsmith, per les seves contribucions al coneixement i la pràctica de l’epidemiologia ambiental de la Societat Internacional d’Epidemiologia Ambiental (ISEE). Aquest és el premi més important en aquest camp. S’estima que al món set milions de persones moren prematurament a causa de la contaminació.


Els trastorns cerebrals a Espanya suposen un 8% del PIB

Investigadors de l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) estimen que el cost és de 84.000 milions d'euros anuals.

L'estudi, publicat a la reconeguda revista PLOS ONE, mesura l'enorme impacte econòmic dels trastorns i malalties mentals a Espanya, que va ser de 84.000 milions d'euros l'any 2012, xifra que representa un 8% del PIB i que supera els 73.000 euros de despesa pública en sanitat. Aquest cost no comptabilitza només pel cost sanitari (atenció primària, especialitzada, hospitalitzacions, medicació o prevenció) sinó també altres costos indirectes com el dels cuidadors o les pèrdues potencials de productivitat per mort, incapacitat, oci perdut o disminuït, etc.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa