No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
18

Juliol, 2014


10è Aniversari del Programa de Qualitat del PSMAR.

Ja s'ha obert la X Convocatòria de Projectes de Millora de la Qualitat Assistencial.

El dijous 19 de juny es va celebrar la Reunió del Consell de Qualitat del PSMAR en la qual es va presentar l'Informe de Qualitat 2013, que va coincidir amb el 10è Aniversari del Programa de Qualitat de la nostra institució. L’informe fa balanç de les tasques i resultats obtinguts en aquest temps, en què s’ha aconseguit la implicació de molts professionals dels diferents col·lectius en les polítiques de qualitat i en què s’han identificat més de 70 iniciatives i posat en marxa 29 Projectes de Qualitat (Projectes Estrella) que l’han concretat i constatat el potencial i la capacitat de la nostra organització. La Comissió d’Avaluació de la Qualitat (CA3) o el Codi de Bones Pràctiques també són una bona mostra del treball realitzat en aquests deu anys.


Envelliment, treball i salut: conceptes antagònics?

Encara que pugui semblar que estar ociós equival a ser més feliç, els estudis semblen apuntar al contrari, que l’activitat laboral porta molts beneficis, com ara relacions socials, estabilitat pel fet de seguir un horari i motivació i objectius concrets en el dia a dia. I també beneficia clarament els indicadors de salut. La Professora Dame Carol Black, que va pronunciar la conferència inaugural de la Jornada de Prevenció de Riscos Laborals en l’Àmbit Sanitari el dia 19 de juny, és una influent assessora del Govern Britànic en polítiques laborals i en el canvi de paradigma sobre l’impacte positiu del treball en la salut i la salut sobre el treball. En la seva visita a l’Hospital del Mar, va tenir temps per a mantenir aquesta entrevista amb nosaltres.


Identifiquen un nou gen associat a l'ictus hemorràgic.

La investigació obre la porta a la recerca de nous fàrmacs contra l’ictus hemorràgic intracerebral, que no disposa actualment de cap tractament efectiu.

Investigadors del consorci internacional d’ictus i genètica (ISGC consortium), d’entre els quals hi figuren científics del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa (FMT), han identificat un nou gen(PMF1), implicat en l’ictus hemorràgic intracerebral i que pot constituir un nou factor de risc d’aquesta malaltia perquè pot tenir relació amb la ruptura de la barrera hematoencefàlica associada amb aquest tipus d’ictus. S’ha trobat, a més, que diferents variants genètiques s’associen amb hemorràgies en localitzacions cerebrals concretes, cosa que pot ajudar a caracteritzar i entendre millor les diverses causes implicades en la malaltia i donar pistes per prevenir-la o tractar-la.


L’usuari, protagonista de la salut mental. Jornada Enter Mental Health.

La xarxa ENTER (European Network for Training, Evaluation and Research) agrupa professionals relacionats amb la Salut Mental de diferents països.

La Jornada, adreçada a professionals, docents i usuaris, va reunir els dies 16 i 17 de juny a més de 200 persones i va presentar una gran varietat d’experiències que comptaven amb la presència de l'usuari com a col·laborador i protagonista, en un marc universitari, professional i de recerca. Els nous models d’atenció en psiquiatria que es van presentar posen més èmfasi en l’auto capacitació de l’usuari per a prendre les regnes de la seva vida. El concepte clau és la "recuperació", canviant l'objectiu de no tenir símptomes pel d’aconseguir viure amb el major grau de benestar possible, inoculant esperança en pacients i familiars.


Inauguració del Campus Universitari MAR.

El passat 10 de juny es va inaugurar l'edifici docent del Campus Universitari Mar, després d'haver finalitzat la segona fase de les obres de rehabilitació de l'edifici Dr. Aiguader.

Gràcies a aquesta rehabilitació ara el Campus que comparteixen el PSMAR, la UAB i la UPF, disposa de noves aules de docència, seminaris, sales d'informàtica i de graus, aules d'habilitats clíniques, d'anatomia, de mecanoteràpia i cafeteria i també s’ha reformat l'auditori corporatiu del Parc de Salut MAR, la sala Josep Marull. Si cliqueu a la fletxa, veureu un vídeo amb el testimoni del vincle de l'Hospital del Mar amb la docència, la seva evolució històrica, la singularitat que l'actual entorn integrat del Campus ofereix als estudiants i les perspectives de futur que es plantegen.



12è Congrés de la Societat Europea d’Al·lèrgia Cutània i Dermatitis de Contacte.

La Doctora Anna Giménez Arnau del Servei de Dermatologia de l’Hospital del Mar el presideix i l'organitza.

Reparing Skin (Reparant la pell) és el títol d’aquest Congrés, que ha reunit a dermatòlegs de tot el món a Barcelona dels dies 25 a 28 de juny. El Congrés ha cobert la majoria dels aspectes bàsics i clínics de la Dermatitis de contacte i l’al·lèrgia cutània com són els aspectes genètics, metabòlics i químics que hi influeixen, com ara els perfums, els metalls de la bijuteria, els tints de cabell i de la roba, medicaments o el contacte amb aliments i plantes. Tot i que les dermatitis no són trastorns que posin la vida en risc, sí que tenen un gran impacte mèdic i social perquè interfereixen en la qualitat de vida de les persones i en la seva activitat laboral i per això apunten a convertir-se en un problema de salut pública.


El consum d'ansiolítics i somnífers està associat a l'estrès laboral.

Els investigadors han trobat que hi ha un major consum en dones i en persones de més edat.

Un estudi publicat a la Gaceta Sanitaria, dirigit per Fernando G. Benavides, director del Centre d’Investigació en Salut Laboral (CISAL) del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (CEXS) de la UPF i Antonia Domingo, investigadora de l'IMIM, ha explorat la prevalença del consum d’ansiolítics i somnífers en una mostra de població activa espanyola. A partir de les dades de més de 13.000 persones, s’ha pogut inferir la seva relació amb factors d’estrès laboral com els entorns nocius o perillosos, la precarietat, la càrrega de treball i el recolzament social. Estudis recents situen el consum d’ansiolítics i somnífers en tercer lloc entre les substàncies psicoactives, després de l’alcohol i el tabac i són un important problema de salut pública per la seva relació amb el deterior cognitiu i l’ocurrència d’accidents.


Màster de Neuropsicologia de la UAB-PSMAR-Hospital del Mar: 25 anys aportant nous coneixements sobre el cervell.

El màster compleix els exigents criteris de la Houston Conference gràcies als seus continguts i la seva formació pràctica i intensiva.

El màster de Neuropsicologia va celebrar el seu 25è aniversari amb una Reunió Internacional els passats 5 i 6 de juny amb destacades ponències sobre els estudis del cervell. Es van poder revisar les noves aportacions de l’Hospital del Mar amb el sistema de tests diagnòstics amb metodologia purament científica i la seva plataforma Neurocog per a conèixer l’estat cognitiu dels pacients, única al mon. També Friedemann Pulvermüller, de la Freie Universität de Berlin, va exposar com funciona la “gramàtica” cerebral, com estructura el cervell el coneixement i el relaciona amb les paraules que el nomenen i Stefano Cappa, de la Università Vita Salute San Raffaele de Milà, va explicar com els valors humans es troben als ganglis de la base del cervell, als nuclis estriats i tenen molt a veure amb la intervenció de la transmissió de la dopamina.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa