No veus bé aquest email? Obre’l al teu navegador

obre'l al teu navegador
16

Maig, 2014


Ens unim al Dia Mundial de l’Activitat Física!

El lema 2014: “Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia”

El PSMAR, a proposta del servei de Salut Laboral, s’ha sumat i promogut accions de difusió i pràctica de l’esport per a celebrar el Dia Mundial de l'Activitat Física el 6 d'abril. Per prevenir les més de 3.334 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme s’han llançat els lemes: “Acumuleu 30 minuts d'activitat física cada dia”, i "Activitat física sense barreres". I també hem difós recomanacions i trucs del Pla d'Activitat Física, Esport i Salut de la Generalitat de Catalunya per a ser més actius en l'entorn laboral, com utilitzar escales, fer activitats dempeus, no estar més de dues hores seguides asseguts, fer reunions de treballs actives tot caminant o canviar de posició i fer rodar espatlles i coll quan es treballa davant l’ordinador.


Sant Jordi al PSMAR, una història de lletres i humanitat.

Després de més de 15 anys d’història del llibre de Sant Jordi, del paper tradicional al format digital, la festa ha passat a ser alguna cosa més, una forma de relacionar-nos entre professionals, entre usuaris, entre persones. Darrera un dia de primavera com aquest s’amaguen moltes històries humanes que ens agradaria explicar-te... “Hi havia una vegada...”


El programa RecerCaixa finança dos projectes de l'IMIM.

La convocatòria 2013 ha estat altament competitiva i hi concursaven 326 propostes de 65 institucions.

El programa RecerCaixa ha escollit dos projectes de recerca de l'IMIM entre les 26 propostes seleccionades en aquesta convocatòria. Un d’ells està en l'apartat d'Envelliment actiu i saludable, liderat pel neuròleg de l’hospital del Mar Jordi Giménez Conde, i l’altre s'emmarca en l'àrea de la inclusió social, en l'apartat marc de benestar i desenvolupament dels infants en situacions d'adopció, acolliment i tutela, liderat per Oscar García Algar, pediatre de l’Hospital del Mar i investigador del Grup de recerca en Infància i Entorn de l’IMIM. RecerCaixa és un programa de finançament de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i l'Obra Social 'la Caixa' per ajudar i promocionar la recerca a Catalunya implicant a la ciutadania en el procés.


La salut ve en una Harley.

Per primer cop a Europa es fa aquesta original iniciativa que promou la revisió mèdica en un entorn de confiança.

El dia 5 d’abril es va celebrar per primera vegada a Europa la Jornada “Ladies & Gentlemen check your engines™” que va apropar, de forma gratuïta, informació i divulgació sanitària sobre les malalties més prevalents a l’Espacio Harley-Davidson BCN. El Dr. Albert Francés, uròleg de l'Hospital del Mar, va participar en la jornada organitzada per The Prostate Net, on també hi van ser presents l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Associació Espanyola Contra el Càncer, la Federació Catalana Entitats contra el càncer, la Fundació per a l’Educació Pública i la Formació en Càncer, l’Institut de Microcirurgia Ocular, Osteopatia Del Mar i Sanofi. Aquesta iniciativa s’havia fet abans als Estats Units, l’Índia i Austràlia per promoure la revisió mèdica en un entorn de confiança.


Tractar l’Hepatitis C des de diferents disciplines i professionals aconsegueix que el 94% dels pacients compleixin el tractament i el cost disminueixi en un 18%.

El programa el formen dos hepatòlegs, dues infermeres, un farmacèutic, un psicòleg, un psiquiatra i suport administratiu.


Un sistema per predir la incidència d’infart en la propera dècada.

El sistema CASSANDRA prediu que al 2022 la incidència d’infart de miocardi serà de 523 casos per 100.000 homes i 232 casos per 100.000 dones.

Investigadors de l'IMIM conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, han desenvolupat i validat un sistema anomenat CASSANDRA, per conèixer la incidència d'infart de miocardi en els propers deu anys a partir dels canvis demogràfics esperats i de la prevalença de factors de risc cardiovascular. Utilitzant CASSANDRA els autors han estimat que fins 2022, la incidència d'infart de miocardi a Espanya en individus de 35 a 74 anys, serà de 523 casos per 100.000 homes i 232 casos per 100.000 dones. Maria Grau, investigadora del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM explica que "la incidència baixaria a 486 homes i 222 dones si es pogués baixar, per exemple, 8 mg/dl el nivell mitjà de colesterol total, 5 punts percentuals la prevalença de diabetis en ambdós sexes i de 4 i 2 punts la prevalença de consum de tabac en homes i dones.


L’Hospital del Mar, un dels 5 centres europeus amfitrions d’un intercanvi en medicina esportiva.

És l’únic centre espanyol que participarà en aquest programa que organitzen les societats de l’Àsia-Pacífic i l’Europea de Genoll, Medicina de l’Esport i Artròscopia.

El servei de traumatologia de l’Hospital del Mar-Hospital de l’Esperança ha estat l’únic centre espanyol escollit per la Societat Europea de Traumatologia Esportiva Cirurgia del Genoll i Artroscòpia (ESSKA) per acollir els representants del Combined travelfellowship ESSKA-APKASS. Es tracta d’un programa biennal d’intercanvi científic i cultural que s’organitza amb la Societat Àsia-Pacífic de Genoll, Medicina de l'esport i Artroscòpia (APKASS) i que és tot un estímul per a la recerca i el desenvolupament d’estratègies de col·laboració.


Portes Obertes MIR 2014

El PSMAR actualment té acreditades un total de 81 places de formació d'especialistes de 37 especialitats en ciències de la salut.

Durant el mes de març es va celebrar la segona Jornada de Portes Obertes MIR 2014, organitzada per la Comissió de Docència del PSMAR i adreçada als futurs residents que enguany han de triar centre on iniciar la seva trajectòria formativa i professional. En els nostres hospitals els oferim una formació avançada en l'àmbit assistencial, docent i de recerca, i els hi ho donem a conèixer anualment d'una manera propera i directa mitjançant aquesta Jornada de Portes Obertes.


El treball conjunt entre hospital i atenció primària redueix fins un 12% la mortalitat en insuficiència cardíaca.

Aquests bons resultats responen a un canvi en el model de gestió de la malaltia crònica, que situa el pacient en el centre del procés per afavorir la seva implicació.

Un estudi liderat per l’Hospital del Mar en col·laboració amb ICS, PAMEM i Departament de Salut ha avaluat la factibilitat i l'eficàcia del Programa d’Insuficiència Cardíaca Litoral Mar, que integra hospital i atenció primària en la gestió de pacients amb insuficiència cardíaca (IC). Els resultats, comparats amb els dels anys 2005 a 2011, mostren un 12% menys de mortalitat, a més del descens de rehospitalitzacions relacionades amb la malaltia. El programa, reconegut com a model referent, és multidisciplinar i hi intervenen, a més de cardiòlegs i infermeres altament especialitzades en IC, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, rehabilitadors, neuropsicòlegs, farmacèutics, treballadors socials, geriatres, equips de cures pal•liatives, metges de família, infermeres d’Atenció Primària, gestores de casos i d’enllaç.


Una nova tècnica prediu el efectes secundaris de la radioteràpia al càncer de pròstata.

Metges del servei d’Oncologia Radioteràpica i d’Anatomia Patològica dels Hospitals del Mar i l’Esperança han demostrat l’efectivitat d’un procediment previ al tractament.

La tècnica, que consisteix en induir in vitro la mort cel·lular de limfòcits T per radiació, anticipa quins seran els efectes secundaris que poden presentar els pacients amb càncer de pròstata abans de la radioteràpia. Conèixer com evitar-los i quins pacients tenen més predisposició a presentar-los, és bàsic per individualitzar el tractament i adaptar-lo a la mida de cada pacient. Els resultats de l’estudi han demostrat que aquesta tècnica també pot esdevenir un bon indicador de supervivència.


  • Reenvia a un amic
  • Segueix-nos a Twitter
  • Dóna't de baixa