Castellano

Escola Universitària d'Infermeria del Mar

CERCADOR
Ets a:

Grupo Enfermero de Investigación y Cuidados en VIH (GRENFIC·VIH)

                                    

El Grupo Enfermero de Investigación y Cuidados en VIH (GRENFIC-VIH) de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar (ESIM) es va constituir l’any 2011. En l’actualitat, està format per les professores sra. Lourdes Mestres, sra. Alícia LLuva , la Sra. Rosa de Dios, i la Dra. Roser Terradas, de l’ESIM.

L'objectiu principal del grup és aprendre, promoure i divulgar la millora de les cures professionals infermeres a través de l’estudi, la recerca i la docència, per contribuir a promocionar la salut de les persones, molt especialment dels nostres estudiants. Entenem les cures professionals infermeres no només com aquelles actuacions professionals del Tenir-Cura necessàries en situacions d’alteració o pèrdua de la salut, sinó també aquelles imprescindibles per a la protecció, el foment i el manteniment d’aquesta, i la prevenció de les malalties i accidents.

Donada la visió humanística i integradora de l’ésser humà que tenim les integrants del grup, considerem a cada persona como a ésser únic i canviant, immers en una realitat particular i polièdrica, en la que ha de conviure necessàriament en una societat plural, culturalment diversa, i en procés continuo de canvi i transformació. És per això que estem interessats en apropar-nos a les persones i les seves realitats, i donar-les a conèixer als nostres estudiants. Ho fem des d’una perspectiva holística, fent especial èmfasi en les perspectives socials i culturals.

En aquest projecte, estem interessades molt especialment en les persones infectades i afectades pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) i altres malalties infeccioses. Volem fer-los protagonistes actius del seu propi procés de vida, a partir d’ interessar-nos per les seves creences, els seus valors, les seves expectatives, decisions, costums i comportaments, les seves normes i codis culturals, i les seves experiències. Considerem que aquesta “mirada” integradora ens permetrà generar informació i actituds que ens resultin útils, realistes i significatives, per ajudar-nos a: 1) comprendre la complexitat de viure en la cronicitat, 2) oferir respostes professionals vinculades al tenir-cura infermer, més compromeses, individuals, creatives i eficients i 3) contribuir a promocionar la salut i el benestar de les persones, a partir d’identificar i prioritzar les seves necessitats de salut específiques, consensuar estratègies de recolzament, de gestió i d’afrontament, i garantir una atenció professional infermera de qualitat.

Des de juliol de 2016 estem duent a terme una experiència col.laborativa i transversal amb un grup d’estudiants de diferents cursos del Grau en Infermeria, on participen voluntàriament en un projecte d’aprenentatge col.laboratiu més enllà de l’aula, en el qual formen part d’algunes de les activitats d’estudi, conscienciació i divulgació pròpies del Grènfic-VIH, en un context de protagonisme actiu.

Contacte: grenfic@parcdesalutmar.cat

Juny 2017


Membres del GRENFIC

Producció científica

Tesis doctorals en procés

Organització conferències i Jornades científiques

Beques i reconeixements

Notícies

Projecte d’innovació educativa: “L’EQUIP DE CAMPANYA”

Campanya de conscienciació 2016

Directori. Webs d’interès
MEMBRES DEL GRENFIC

Roser Terradas Robledo. Doctora en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Llicenciada en Antropologia Social i Cultural. Diplomada en Infermeria. Professora Escola Superior d'Infermeria del Mar, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).

Lourdes Mestres i Camps. Doctorando a l’UAB. Màster oficial en Recerca i Innovació en Cures Infermeres. Llicenciada en Antropologia social i cultural. Diplomada en Infermeria . Professora Escola Superior d'Infermeria del Mar, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).

Alícia Lluva Castaño. Doctorando a l’UAB. Màster de formació del professorat en educació secundaria obligatòria i batxillerat. Llicenciada en Antropologia social i cultural. Diplomada en Infermeria. Professora col•laboradora Escola Superior d'Infermeria del Mar, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Infermera-supervisora a Clínica Corachan (Barcelona).

Rosa de Dios Sánchez. Màster en informació i documentació. Llicenciada en Informació i documentació. Diplomada en Biblioteconomia Biblioteca del Campus Universitari Mar. Professora col·laboradora Escola Superior d'Infermeria del Mar, centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona).

    
PRODUCCIÓ CIENTÍFICA

- Lluva-Castaño, A., Mestres-Camps, L., de-Dios-Sánchez, R., Terradas-Robledo, R,. Campaña de concienciación sobre la infección por VIH: Uso de las TICs como instrumento divulgativo en un campus universitario. Revista Multidisciplinar del SIDA Vol. 5. Núm. 10. Marzo 2017

- Leyva-Moral, J. M.,Roser Terradas-Robledo, Maria Feijoo-Cid,Rosa de Dios-Sánchez, Lourdes Mestres-Camps, Alicia Lluva-Casta˜no,Mercè Comas-Serrano. Attitudes to HIV and AIDS among students and faculty in a School of Nursing in Barcelona (Spain): a cross-sectional survey. Collegian (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j.colegn.2016.10.006

- 5 de maig 2016. Presentació de la comunicació en format pòster “Campaña de concienciación sobre la infección por VIH: Uso de las TICS como instrumento divulgativo en un campus universitario”, en la III Reunión Monográfica “Buscando oportunidades para el diagnostico precoz del VIH”, organitzat per SEISIDA a Instituto de Salud Carlos III de Madrid.

- Juan M. Leyva-Moral, Rosa de Dios Sánchez, Alicia Lluva-Castaño, Lourdes Mestres-Camps. Living With Constant Suffering: A Different Life Following the Diagnosis of HIV. Journal of the Association of Nurses in AIDS Care, Volume 26, Issue 5, Pages 613-624.

- 6 al 8 de maig 2015 - Presentació de una comunicació en format pòster: “Una aproximación a las creencias y transiciones de las personas que viven con VIH: explorando las estrategias de gestión de sus tratamientos”, i una comunicació oral: “Actitudes hacia el cuidado de personas con VIH: a propósito de los estudiantes de enfermería”, en el XVII Congreso Nacional sobre el SIDA e ITS, organitzat per SEISIDA a Donosti.

- Participació en la Reunió Monogràfica SEISIDA, el 26 de juny de 2014 a Madrid, presentant una comunicació en format pòster: Creencias sobre el VIH-sida análisis de una realiad subjetiva.

- Presentació ponència: Creences i transicions de les persones en tractament antiretroviral”, en la II Jornada d’Infermeria Humanista i VIH, el 26 novembre 2014.

- Lectura del Treball de Fi de Màster Lourdes Mestres Camps: "Dualitats, mil·ligrams d'esperances i pors. Creences i transicions de les persones que viuen amb tractament antiretroviral"

- Leyva, J.M., Mestres, L., Lluva, A., De Dios, R. (2014) VIH/sida: Expresión del imaginario de los estudiantes de enfermería a través de la fotografía. Rol de Enfermeria, 37 (6): 18-25

- Audiovisual: "VIH/SIDA: representaciones sociales en estudiantes de enfermería", presentat a les 1eres Jornades d'Infermeria Humanista i VIH. 11 desembre 2013.

- Diagnòstic del VIH. Inici d’una nova vida. Àgora d’Infermeria, 2013, 17(2): 68-75 (publicació a petició de la revista) 

- Comunicació oral “La vida tras el diagnóstico de VIH: conviviendo con la incertidumbre constante”. SEISIDA/AIDS impact 2013, Barcelona.

- Comissió de Recerca Qualitativa del Consorci de Salut i Social de Catalunya. 26 de setembre de 2013. Comunicacions presentades:

 • a. "Teoria Fonamentada: recordatori conceptual i metodològic".
 • b. "Presentació i discussió d'un exemple d'aplicació de la teoria fonamentada: una nova vida després del diagnòstic del VIH".

- Comissió de Recerca Qualitativa del Consorci de Salut i Social de Catalunya. 28 de novembre de 2013. Comunicació presentada:

 • Passes a seguir per fer una òptima cerca bibliogràfica d'estudis qualitatius

Diagnòstic de VIH: el procés d'iniciar una nova vida. 2ones Jornades del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015. Sitges, 1 de desembre de 2012. 

TESIS DOCTORALS EN PROCÉS

- Sra. Alícia Lluva, UAB: La invisibilitat de la dona en les campanyes publicitàries contra el VIH

- Sra. Lourdes Mestres, UAB: Una aproximació a les creences i a les transicions de les persones amb VIH en tractament ARV.

ORGANITZACIÓ CONFERÈNCIES I JORNADES CIENTÍFIQUES

- IV Jornada d'Infermeria Humanística i VIH : Dona i VIH, 23 de novembre de 2016, a la sala Marull del Parc de Salut Mar. Feu click per llegir les conclusions.

- III Jornada d’Infermeria Humanística i VIH el 25 de novembre de 2015, a la sala Marull del Parc de Salut Mar. Feu click per llegir les conclusions.

- II Jornada d’Infermeria Humanística i VIH el26 de novembre de 2014, a la sala Marull del Parc de Salut Mar. Feu click per llegir les conclusions.

- Conferència titulada: “El rol de Advanced Practice Nurse en EEUU: la epidemia de VIH como ejemplo”, a càrrec del professor José Pares-Ávila, de la Betty Irene School of Nursing – UCDavies (Sacramento-USA), el 24 de març de 2014 . Podeu consultar la presentació en powerpoint en aquest enllaç.

- I Jornada d’Infermeria Humanística i VIH, a la 11 de desembre de 2013, a la sala Marull del Parc de Salut Mar. Feu click per llegir les conclusions.

BEQUES I RECONEIXEMENTS

2014. l'Associació d'Ex-alumnes de la EUI Santa Madrona va atorgar, en la seva 42ª edició, el primer premi de recerca Santa Madrona al treball titulat "Sufrimiento constante: re-construir la vida después del diagnóstico de VIH" elaborat per Juan M. Leyva, Rosa de Dios, Alicia Lluva, Lourdes Mestres, del GRENFIC·VIH de l'Escola Superior d'Infermeria del Mar.

2011. El Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona ha atorgat una beca de recerca al nostre projecte (referència PR5392/11) titulat: Diagnòstic de VIH: el procés d’iniciar una nova vida.


NOTICIES

 • El 5 de maig 2016, assistim a la III Reunión Monográfica “Buscando oportunidades para el diagnostico precoz del VIH”, organitzat per SEISIDA a Instituto de Salud Carlos III de Madrid.
 • El 15 d’octubre 2015, assistim a la V Jornada de malalties emergents. Organitzada pel Col.legi oficial de Metges de Barcelona.
 • El 9 d’octubre 2015, vàrem participar a la XIX Jornada de tratamiento antiretroviral en pediatria. Organitzada per la Fundación Lucía (FLUSIP) de atención biopsicosocial al menor y adolescente infectado y/o afectado por VIH. CaixaForum, Barcelona.
 • Els dies 2-3 octubre 2015, vam participar a les Jornades Internacionals Els nostres Cossos, les nostres vides. Aportacions feministes a la nostra salut. Organitzades per l’Espai Jove La Fontana.
 • El dia 5 juny 2015, vam assistir a la lV Jornada de atención bio-psico social de los menores y jóvenes que viven con VIH. Fundación Lucia. CaixaForum, Barcelona.
 • El dia 6 de Maig 2015 varem anar a Donosti per participat en el lV Seminario sobre género, VIH y cooperación al desarrollo.
 • Al mes març de 2015, vàrem assistir al Cicle Internacional de Conferències sobre Infermeria i Salud Sexual, organitzades per l’ESIM:
  • 2 març 2015. Sexual risk taking behaviour and facilitating change, the nurses role.
  • 3 març 2015. How nurses manage sexual violence discloures to minimise posttraumàtic stress disorder.
  • 4 març 2015. LGBT and nursing care.
  • 5 març 2015. Contraception and unwanted prenancy, implications one nursing practice.
  • 6 març 2015. Sexual violence. Mannagement and nursing care.
 • El dia 29 d’octubre 2014, hem participat a la Xl Jornada Promoció de la salut i qualitat de vida per a persones amb VIH-sida. Organitzada per Projecte dels NOMS-Hispanosida.
 • Els dies 19 i 20 d’octubre 2014, hem participat a l’European HIV Nursing Conference. International Association of providers of AIDSCar –IAPAC- i l’ European HIV Nursing Network -EHNN-.
 • El setembre 2013 comencem nou estudi amb l’objectiu de conèixer les creences i actituds dels estudiants d’infermeria sobre el tenir cura de persones amb VIH.
 • El passat dia 1 de desembre de 2012 a les 9 hores Ràdio Vilafranca va entrevistar a un dels investigadors del GRENFIC·VIH dins l'espai Penedès Gamma Extra (part 1).
 • Del 2 al 4 de novembre 2011, assistim a les Jornades “Crítica a la raó sexològica: Etnografies entorn als cossos, els gèneres i les sexualitats”. Organitzat pel Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials -GRECS- de l’UB.
 • El juny 2011, participem en el cicle de conferències “COS i TEXTUALITAT”, al Pati Llimona, Barcelona.
 • El 2011 comencem un estudi de recerca qualitativa per conèixer l’experiència de viure amb el VIH, com és la vida després del diagnòstic.

Barcelona, 15 de desembre 2015.

PROJECTE D’INNOVACIÓ EDUCATIVA: "L'EQUIP DE CAMPANYA"            

     

L’equip de Campanya del GRENFIC per a la visibilització del VIH: una experiència d’innovació pedagògica d’aprenentatge col.laboratiu amb els estudiants de Grau, més enllà de l’aula.

L’equip de Campanya del Grenfic, és un projecte d’innovació educativa, format per un grup de 8 estudiants de 2n i 3r curs de Grau d’infermeria i 4 professores-membres del Grenfic-VIH de l’ESIM. Ens vàrem constituir al juliol del 2016, a partir d’una experiència compartida en un “Grup focal” que tenia per objectiu avaluar l’impacte de la primera Campanya de visibilització sobre el VIH “Saps què...”, de l’ESIM, dissenyada per les professores del grup Grenfic-VIH.

L’objectiu general d’aquest projecte és contribuir a desenvolupar valors i competències professionals com la reflexió, la pressa de consciència, la responsabilitat social,..., vinculades a l’autocura i al tenircura professional infermer a les persones que viuen, directa o indirectament, amb el VIH-sida.

Entre els objectius específics destaquem:

 • Revisar i actualitzar coneixements i actituds que permetin identificar i minimitzar pràctiques de risc per la transmissió del VIH en col·lectius joves universitaris, i difondre informació, actualització i visibilització del VIH, contribuint a la conscienciació dels usuaris del Campus Mar.
 • Promocionar la salut i el benestar, des d’un òptica intercultural, holística i humanitzadora, des de la qual entenem la pràctica professional infermera.
 • Participar en la difusió de la informació, actualització i visibilitzar el vih-sida i les persones que el pateixen, a la comunitat educativa del Campus.
 • Compartir experiències vinculades.

La constitució de l’Equip s’emmarca dins dels projectes d’innovació pedagògica d’aprenentatge més enllà de l’aula. A partir de la metodologia d’aprenentatge cooperatiu voluntari, transversal i inclusiu entre estudiants i professores, i fent ús de les noves estratègies de comunicació, hem dissenyat diverses activitats participatives, per tal de revisar i actualitzar coneixements i actituds, i contribuir a millorar la difusió de la informació, conscienciant i visibilitzant el VIH en la comunitat educativa.

En el curs 2016-2017, l’Equip de Campanya del Grenfic està constituït per:

Estudiants: Zaïra Aymerich, Joan Pozas, Sergio Sánchez, Natàlia Esteve, Nina Fuentes, Ariadnna Lluva, Fina Cachina, Germán Andrés. I les professores: Lourdes Mestres, Alícia Lluva, Rosa d Dios, i Roser Terrades.

Entre les activitats realitzades fins a l’actualitat destaquem: proposta de lemes per a la propera campanya; disseny del logotip de l’Equip, Concurs d’imatges pel cartell promocional de l’Equip de Campanya; participació en la IV Jornada d’Infermeria Humanística i VIH, on els assistents van triar les imatges presentades al Concurs de fotografia que seran la imatge de la nova Campanya de Visibilització del VIH al campus,…

També hem volgut estar presents en dates significatives: Dia de la SIDA, Festes de Nadal, Dia Internacional de la Salut, Diada de Sant Jordi, Dia Internacional de la Infermeria,... amb missatges de promoció de la salut i del benestar, vinculats prioritàriament a protegir-nos i protegir per evitar la transmissió del VIH.

La difusió d’aquestes activitats s’ha fet simultàniament a través dels mitjans de difusió d’informació accessibles des del campus: les pantalles Beabloo (canal intern de TV del campus), la plataforma Moodel, la pàgina web institucional i les xarxes socials disponibles a l’ESIM: Facebook®, Instagram®.

En l’actualitat, estem treballant en el disseny de la propera Campanya, en aquesta ocasió feta amb els estudiants i dirigida als estudiants, i col·laborant en la programació de la V Jornada d’infermeria Humanística-VIH.

L’equip es reuneix periòdicament de forma presencial i comparteix un espai on-line (Drive®) i un xat grupal (Whattsapp®) a partir dels quals s’intercanvia informació, propostes, cites, articles científics, notícies d’actualitat,...

Considerem que la participació en projectes col-laboratius transversals, voluntaris i inclusius entre professors i estudiants constitueixen experiències d’aprenentatge que permet implicar-se activament en el disseny d’activitats individualitzades ad-hoc, útils i especialment dirigides a les necessitats reals tant del grup organitzador com el destinatari, incorporant totes les veus, revisant els propis coneixements i actituds, i generant líders-experts entre els estudiants-participants que es fan de ressò entre els companys dins i fora del Campus.

Incorporar-se a un grup d’estudi i recerca com el GRENFIC, és una proposta que contribueix a desenvolupar valors i competències professionals com la reflexió, la responsabilitat, el respecte, la pressa de consciència, la formació contínua, el treball en equip,.. A més ha resultat de gran significació per a tots els integrants del grup donat que ha possibilitat millorar la capacitació per a la promoció de la salut i del benestar d’especial interès com a ciutadans i com a futurs professionals de la salut.

Resum d’activitats realitzades durant el curs 2016-2017 :

 • 1. Constitució de l’Equip de Campanya.
 • 2. Concurs d’imatges pel cartell de difusió de la Campanya.
 • 3. Concurs d’imatges per a la Campanya.
 • 4. Disseny del logotip de l’Equip.
 • 5. Proposta de lemes per a la Campanya.
 • 6. L’equip de campanya a les xarxes socials.
 • 7. Participació en la Jornada del Dia Internacional de la Infermeria 2017.

Projectes en curs:

 • 1. Contribució en el disseny de la Campanya per a la visibilització del VIH en el Campus Mar (curs 2017-2018).
 • 2. Participar en la dinamització de la V Jornada d’infermeria Humanística i VIH (novembre 2017), organitzada pel grup GRENFIC-VIH.
 • 3. Consolidar la presència a les xarxes socials per contribuir a promocionant salut i benestar en el col.lectiu de joves, des de la perspectiva del GRENFIC-VIH, a través de la publicació de missatges vinculats al coneixements i la visibilització del VIH.

CAMPANYA DE CONSCIENCIACIÓ 2016 – VISUALITZANT EL VIH

Setmana del 29 de març al 4 d’abril

En la actualitat el 50% dels nous diagnòstics de VIH en el món es produeixen entre joves menors de 25 anys.

Info sida -Jóvenes , 2016  http://www.infosida.es/tu-y-el-vih/jovenesSetmana del 5 a l’11 d'abril

La SIDA sense tractament és mortal. Segons ONUSIDA 2015, només el 40% de la població mundial infectada (uns 15,8 milions de persones) té accés al tractament.

Onusida, 2015 http://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/AIDS_by_the_numbers_2015_es.pdfSetmana del 12 a l’18 d'abril

ONUSIDA 2015: “En 2014 al voltant de 2 milions de persones es van infectar amb el VIH, i 1,2 milions d'elles van morir per malalties relacionades amb la sida”

Onusida, 2015 http://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/AIDS_by_the_numbers_2015_es.pdfSetmana del 19 al 25 d'abril

Segons l’OMS (2015), les vies de transmissió del VIH són: la via sexual (vaginal, rectal i oral), la via vertical (mare-fill) i la via sanguínia.

OMS, 2015Setmana del 26 d'abril al 2 de maig

Segons ONUSIDA (2015), 17,1 milions de persones al món que viuen amb el VIH, no ho saben. Només s’eradicarà la sida quan tothom prengui consciencia de que és un problema de tots.

ONUSIDA  (2015) http://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/AIDS_by_the_numbers_2015_es.pdfSetmana del 3 al 9 de maig

41 casos nous de VIH, en menors de 29 anys diagnosticats a Catalunya al 2014.

Agència de Salut Pública de Catalunya. Centre d’estudis epidemiològics sobre les infeccions de transmissió sexual i la sida de Catalunya. 2015. http://www.ceeiscat.cat/documents/Informe_semestral_VIH.pdfSetmana del 10 al 16 de maig

Segons Kylma et al (2001): “Factors contributing to the folding possibilities include `losing', `fear', `uncertainty', `problems in care', `HIV/AIDS in close ones', `dificulties in relationships' and `negative public images and attitudes concerning HIV'” .

Kylma J, Vehvilainen-Julkunen K, Lahdevirta J. Hope, despair and hopelessness in living with HIV/AIDS: a grounded theory study. J Adv Nurs. Department of Nursing Science, University of Kuopio, Kuopio, Finland. jari.kylma@uku.fi; 2001 Mar;33(6):764–75.Setmana del 17 al 23 de maig

“Vivir con el sufrimiento constante: una vida diferente tras el diagnóstico de VIH”.

Leyva Moral- JM , de Dios Sánchez R , Lluva-Castaño A , Mestres –Camps L. Vivir con el sufrimiento constante: una vida diferente tras el diagnóstico de VIH. J Assoc Nurses AIDS Care. 2015 Sep-Oct;26(5):613-24. doi: 10.1016 / j.jana.2015.04.006. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25998265Setmana del 24 al 30 de maig

L’objectiu d’Onusida 2011-2015 era “Arribar a zero: zero infeccions noves, zero morts i zero discriminació”, els resultats evidencien que cal continuar treballant.

Onusida 2011-2015

http://www.unaids.org/sites/default/files/en/media/unaids/contentassets/documents/unaidspublication/2010/JC2034_UNAIDS_Strategy_es.pdf

DIRECTORI. WEBS D’INTERÈSÀmbit prevenció Fundació

http://fambitprevencio.org/arees-de-treball/vihsida/

Apoyo positivo

http://www.apoyopositivo.org

Barcelona. Checkpoint

http://www.bcncheckpoint.com/

Canal Salut. Gencat.

http://canalsalut.gencat.cat/ca/home_professionals/temes_de_salut/vih_sida/

Centre d’estudis epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya

http://www.ceeiscat.cat/

Centre Jove d’anticoncepció i sexualitat (CJAS)

http://www.centrejove.org/info/8-0_infeccions_transmisio_sexual.html

Coordinadora estatal de VIH i sida

http://www.cesida.org/

Creación positiva (CREA)

http://www.creacionpositiva.org/

European Centre for Disease Prevention and Control

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/aids/hiv-network/Pages/index.aspx

Fundació de lluita contra la sida

https://www.flsida.org/ca

Gais positius

http://gaispositius.org/es/

Grupo de Trabajo sobre tratamientos del VIH (gTt)

http://gtt-vih.org/

InfoSida. Todo lo que necesitas saber sobre el VIH y el SIDA

http://www.infosida.es/

ONUSIDA

http://www.unaids.org/es

Plan Nacional sobre el SIDA. Ministerio Sanidad y Servicios Sociales.

http://www.msssi.gob.es/ciudadanos/enfLesiones/enfTransmisibles/sida/home.htm

Projecte del Noms-Hispanosida. Memorial.

http://www.memorialsida.cat/

Sidastudi. Documentació + Prevenció

http://www.sidastudi.org/

Stop sida.

http://www.stopsida.org/

VIHSALUD. Conocer es positivo. Abbvie.

http://www.vihsalud.es/index.php

VIH-DA Associació. Badalona.

http://www.vih-da.entitatsbadalona.net/

© Escola Superior d'Infermeria del Mar 2009 - 2018 | Nota legal | Accessibilitat